Acasă Economic Cum alegem corect o baterie pentru baie

Cum alegem corect o baterie pentru baie

DISTRIBUIȚI

Transformarea obiectelor sanitare de-a lungul timpului

Încă din anul 5000 î.Hr. omul a fost fascinat să își aducă cât mai aproape mijloacele care întrețin o viață comodă, iar apa a fost principala resursă asupra cărora și-au îndreptat atenția, motiv pentru care, chiar în acea perioadă în Mesopotamia au apărut primele sisteme sanitare rudimentare. De la lemn, lut, cărămidă, argilă, asfalt și ulterior, la cupru, plumb sau piatră, materialele folosite pentru transportarea apei au evoluat odată cu descoperirile noilor tehnologii, devenind tot mai fiabile și mai durabile. Am ales să vorbim deschis despre cele mai importante elemente ale băilor din casa noastră, bateriile pentru baie.

La ce ne uităm când cumpărăm o baterie pentru baie?

Desigur, mai ales în ziua de azi, aspectul contează cel mai mult și e de la sine înțeles de ce atunci când dorim să amenajăm baia sau bucătăria, punem foarte mult accent pe design, culoare, formă, dar și pe tipul de gresie, faianță sau mobilier. Însă atunci când vine vorba despre baterii , pe lângă aspect și preț, mai contează foarte mult și calitatea materialelor din care sunt acestea realizate pentru că sunt cele care ne dau cele mai mari bătăi de cap. Am putea spune că toate sunt similare, în fond tot ce fac ele este să permită scurgerea apei în lavoar, cadă sau duș, însă lucrurile nu sunt atât de simple. Ele trebuie să se integreze perfect în noua noastră bucătărie sau baie, să fie și la un preț accesibil, să ne țină o perioadă cât mai lungă de timp și să ne ofere momente de răsfăț fără urmă de frustrare.

Și atunci, pe lângă formă și culoare, înainte să decidem ce să achiziționăm, e important să „punem la încercare” viitoarea baterie.

Trucul greutății ne scapă de dureri de cap

Dacă nu ai la dispoziție prea multe informații despre bateria pe care dorești să o achiziționezi dar ca design simți că se potrivește de minune cu ceea ce îți dorești, poți afla dacă o baterie este de calitate printr-o jonglerie simplă. Tot ce trebuie să faci este să verifici greutatea acesteia. Desigur, nu este nevoie să o cântărești efectiv, este suficient doar să o ții în mână și vei simți din prima cu ce ai de-a face. Asta pentru că bateriile de calitate au o greutate net superioară față de cele realizate din aliaj cu o calitate mai slabă. Iar dacă nu ai posibilitatea de a verifica greutatea acesteia, cel mai bine este să urmărești efectiv tipul de material din care este aceasta fabricată.

Baterie lavoar Grohe

Materialul, principala caracteristică a bateriilor de calitate

În momentul de față, pe piață există mai multe tipuri de baterii, în funcție de materialele din care sunt realizate. Iar aici există trei categorii mari de baterii sanitare:

  • Baterii din inox. Deși au un preț mai ridicat, ele sunt cele mai sigure din punct de vedere al riscului pentru sănătate pentru că nu modifică proprietățile apei. Fiind un material antibacterian, inoxul nu doar că ne protejează, dar este și mult mai ușor de întreținut, motiv pentru care ne va fi alături pentru o perioadă mai lungă de timp.
  • Baterii din alamă. Sunt printre cele mai răspândite și căutate, datorită raportului accesibil preț/calitate. Totuși, nu orice baterie din alamă este cea mai bună alegere pentru baia sau bucătăria pe care o amenajezi. Aceste obiecte sanitare au în componență cupru, zinc și alte aliaje. Pentru ca o baterie din alamă să fie de calitate, ea trebuie să conțină cupru în proporție de peste 59%. În schimb, dacă o baterie va avea mai mult zinc, ea ar putea modifica proprietățile apei, afectând astfel sănătatea prin microparticulele de aliaj care ajung în organism.
  • Baterii din aliaje ușoare. Sunt pe ultimul loc în ceea ce privește siguranța. Le putem identifica ușor pentru că au pereții subțiri și sunt realizate din zinc, aluminiu și alte aliaje ușoare, de aici și greutatea redusă a acestor baterii. Și deși sunt cele mai ieftine de pe piață, sunt și cele care rezistă cel mai puțin în timp.

Cartușul bateriei, definit de un singur cuvânt: „ceramic”!

Majoritatea bateriilor au un cartuș sau o pastilă, cartușul fiind corpul principal al bateriei și cel care permite oprirea sau pornirea apei. Există mai multe tipuri de cartușe, printre care cele mai răspândite sunt realizate din teflon sau ceramică. Iar dacă ar fi să alegi dintre cele două, de departe, cartușul ceramic este cel care este mai durabil, fiind rezistent la lovituri și zgârieturi formate în contact cu nisipul sau bucățile de impurități care ajung în baterie. Totodată, cartușul ceramic este cel ne permite să ne bucurăm de o baterie mai puțin zgomotoasă. Prețul dintre cele două tipuri de cartușe nu diferă foarte mult, însă diferența de calitate dintre cele două este semnificativă.

Perlatorul – deși mic, extrem de important

Puțini sunt cei care acordă atenție bucății de filtru montat la capătul bateriei, prin locul pe unde curge apa, însă perlatorul (așa cum este el numit) este important din cel puțin patru puncte de vedere: filtrează apa, ajută la reglarea unui debit constant, împiedică depunerea de calcar și oferă o senzație plăcută la atingere a apei. Perlatorul poate face diferența dintre o baterie care să ne ajute la economisirea apei și o baterie normală. Așa că aici este foarte ușor de ales ce tip de baterie este mai de calitate. Desigur, cea care este dotată cu perlator.

Micile detalii sunt cele care fac diferența

Desigur, nu doar aspectele tehnice contează atunci când alegem o baterie de lavoar, de cadă sau de duș, indiferent că vorbim de cele pentru baie sau pentru bucătărie. După ce ne-am asigurat că bateria este de calitate, urmează partea distractivă și anume, alegerea bateriei în funcție de design, finisaje, tipul de comandă, accesoriile și funcțiile speciale. Iar aici, deja totul depinde de gust și de buget. Pe scurt, vei putea alege între:

Finisaje:

  • Cromate care pot fi mate sau lucioase pentru băi și bucătării moderne.
  • De culoare neagră, ideale pentru persoanele cărora le place să facă alegeri îndrăznețe.
  • Nuanțe de alamă sau bronz, pentru băi cu un aspect elegant.
  • Alte culori disponibile – alb, auriu, rose gold

Tipul de comandă: 

  • Monocomandă, despre care se spune că sunt cele mai practice și cele care ne ajută să facem o mai mare economie de apă.
  • Dublă comandă, pentru persoanele care își doresc o baterie cu aspect vintage, fără să fie afectate de dificultatea cu care se reglează temperatura apei sau de reducerea economiei la apă.
  • Cu apăsare, dotate cu sisteme avansate de control al apei, bateriile care funcționează prin atingere sunt ușor de folosit, sunt confortabile și, cel mai important, oferă siguranță.
  • Cu senzor, ideale pentru persoanele care doresc să facă economie de apă și, mai ales, care își doresc să întrețină mult mai ușor obiectele sanitare din casă.

 Accesorii și funcții speciale: 

În funcție de buget și disponibilitate, o baterie poate veni cu mai multe funcții care să ne facă viața mai relaxantă și ușoară. Sistemele avansate de filtrare pentru o apă mai curată, recipientele cu senzor pentru săpun lichid sau detergent de vase, limitatoare de temperatură pentru economisirea apei și a energiei, perlatoare speciale pentru reducerea debitului de apă și multe alte accesorii și funcții speciale pot face diferența dintre o baterie care să ne ofere momente de relaxare și una care să ne dăuneze sau chiar să ne lase la greu.

Desigur, bateria perfectă nu există, însă una de calitate ne poate fi alături chiar și 15-20 de ani. Bateriile cu o calitate mai slabă nu sunt la fel de trainice și pot avea o întreagă serie de dezavantaje.

Dezavantajele bateriilor sanitare ieftine

Printre principalele lucruri care ne vor ține departe de confort și siguranță atunci când alegem o baterie sanitară de calitate inferioară se află:

  1. Depunerile de calcar, marele dușman al secolului XXI 

Deși există zeci de produse care să ne ajute în prevenirea și îndepărtarea depunerilor de calcar de pe bateriile sanitare, cel mai simplu este să ne achiziționăm din start o baterie a cărei material nu permite atât de mult aceste depuneri, iar acel material este, exact cum spuneam la început, inoxul. Și deși cu toții știm despre calcar, atunci când vorbim despre el ne gândim în primul rând la aspectul său inestetic, însă uităm de celelalte efecte dăunătoare ale sale. Calcarul sunt de fapt mineralele aduse de apă pe coloană și care, supuse procesului termic de încălzire se întăresc și se depun pe instalația și obiectele sanitare. Acesta este prezent în special în zonele în care duritatea apei este crescută, motiv pentru care, înainte să decizi să achiziționezi o baterie sanitară, e important să verifici duritatea apei prin testul paharului. Este foarte simplu. Tot ce trebuie să faci este să speli doar cu apă de la robinet un pahar de sticlă, apoi să îl lași să se usuce în mod natural. Dacă la final pe pahar apar pete albe, atunci apa este dură. Cât despre efectele sale dăunătoare, el poate micșora semnificativ durata de viață a bateriei prin înfundarea ei.

Din păcate, calcarul afectează toate tipurile de baterii. De aceea se recomandă pentru prelungirea vieții bateriei o curățare periodică a perlatorului.

  1. Apa poate fi folosită responsabil, fără a neglija confortul personal 

Poate nu pare foarte important, însă o baterie de calitate ne poate ajuta să economisim  zeci de litri de apă. Tocmai de aceea, majoritatea bateriilor de calitate sunt dotate cu dispozitive care să ne ajute să simțim în continuare efectul relaxant al presiunii apei, fără să o risipim. În special bateriile de duș sau cadă pot venit prevăzute cu funcții speciale care să oprească pierderea inutilă de apă, reușind astfel să ne bucurăm de experiență o perioadă mai lungă de timp.

  1. Zgomotul, inhibitor de relaxare 

Primele semne de alarmă care ne spun că viața unei baterii sanitare este aproape de final, este zgomotul. Zgomotul presiunii apei ne poate transforma o sesiune relaxantă de baie cu spumă într-un moment de frustrare.

 Debitul apei și nervii din duș 

Depunerile de calcar și impurități, rugina, dar și lipsa unui perlator vor afecta presiunea apei și, implicit, și starea noastră de spirit atunci când ne ocupăm de igiena noastră. De cele mai multe ori, din cauza ruginii sau a depunerilor de calcar, bateriile se înfundă și apa nu mai curge atât de bine. La fel se întâmplă și cu accesoriile și în special cu furtunu și para de duș. În schimb, o pară de duș dotată cu funcții precum SPA, anticalcar sau cu mai multe tipuri de pulverizări, vor duce experiența spălării la un alt nivel.

  1. Sănătatea 

Deși am mai menționat despre ea, e important să insistăm pentru că, oricât de multe filtre ar fi acum disponibile pe piață, știm perfect că calitatea apei de la robinet este dată de țevile prin care curge și de bateria montată. Desigur, apa dură nu poate fi evitată, oricât ne-am dori, însă putem evita impuritățile și aliajele care ar putea să se desprindă de pe baterie.

  1. Costurile 

În final, cele mai importante rămân totuși, costurile, asta din simplul motiv că o baterie mai puțin rezistentă va trebui schimbată periodic, iar însumând costurile pe mai mulți ani, ajungi la concluzia că s-ar putea să fi meritat investiția inițială.

Iar de la sistemele sanitare străvechi, realizate din lut, și până în zilele noastre când bateriile disponibile pe piață vin în diverse forme și culori, un aspect care a fost și va rămâne important este designul ca parte a amenajării. Asta pentru că baia este completată vizual de baterii, iar ele creează o unitate în întreg vizualul. Pot fi un punct de contrast, sau un element de continuitate, dar rolul lor este la fel de important precum restul obiectelor sanitare.

Acesta este și motivul pentru care producătorii mari pun accent pe lângă calitatea bateriilor pe care le creează, și pe modul în care arată. Bateriile de la producători consacrați beneficiază de proiectare din partea unor designeri celebrii, iar unele dintre ele dețin premii pentru forme nonconformiste sau funcții ergonomice, astfel încât să nu avem în baie doar o simplă și banală baterie, ci una care să ne întregească spațiul băii, să îi ofere un aer de relaxare și, în același timp, să ne asigure de calitate, confort și siguranță cu fiecare strop de apă.

 

Comentarii

comentarii