Acasă Administraţie Cum au fost reduse costurile Aquatim cu 40%, printr-un proiect coordonat de...

Cum au fost reduse costurile Aquatim cu 40%, printr-un proiect coordonat de UPT?

1412
DISTRIBUIȚI

Costurile de pompare a apei ├«n re╚Ťeaua  municipiului Timi╚Öoara lung─â de aproape 800 de km au fost reduse substan╚Ťial, gra╚Ťie unui proiect de cercetare coordonat de Universitatea Politehnica Timi╚Öoara, ├«n parteneriat cu SC Aquatim SA.

Contractul de cercetare cu titlul ÔÇ×Modul software pentru evaluarea energetic─â a func╚Ťion─ârii generatoarelor hidraulice din sistemele de ap─â potabil─âÔÇŁ a avut ca scop dezvoltarea de algoritmi de evaluare a punctului de func╚Ťionare optim al pompelor de la Sta╚Ťia de Pompare 1 Bega pentru consumul pe timp de noapte ╚Öi pentru consumul pe timp de zi al timi╚Öorenilor, precum ╚Öi dezvoltarea de instrumente software de monitorizare.

Lucian Ronkov a spus c─â proiectul l-a avut ca director pe lect.dr.ing. Alin-Adrian Anton, de la Departamentul Calculatoare ╚Öi Tehnologia Informa╚Ťiei, al─âturi de echipa de cercetare format─â din prof.dr.ing.habil. Sebastian Muntean ╚Öi drd.ing. Daniel Mo╚Ö, din partea UPT, ├«mpreun─â cu dr.ing. Ionel Dr─âghici ╚Öi drd.ing. Adrian Cococeanu din partea SC Aquatim SA.

La m─âsur─âtorile efectuate pe timp de noapte ╚Öi pe timp de zi au participat ╚Öi studen╚Ťii Ardelean Timotei, Szakal Raul, Peter Alexandra, Kadlecz Bogdan, M─âran Alexandru.

Proiectul a vizat modificarea regimului de pompare a apei potabile ├«n Timi╚Öoara cu o reducere substan╚Ťial─â de costuri.

Astfel, ├«ncep├ónd cu diminea╚Ťa zilei de 27 mai 2020, grupul de pompe AMF500, care opereaz─â ├«n paralel la Sta╚Ťia de Pompare 1 Bega, a fost reconfigurat astfel ├«nc├ót acestea s─â func╚Ťioneze at├ót pe timp de noapte, av├ónd consumul mai redus, precum ╚Öi pe timp de zi, ├«n jurul punctului de randament hidraulic maxim.

Consumul de energie electric─â a fost redus de la 0.073 mc / KWh la 0.044 mc / KWh realiz├óndu-se ├«n acest fel o economie de 40% din cheltuielile cu electricitatea, la care se adaug─â economiile de mentenan╚Ť─â ╚Öi ├«ntre╚Ťinere ale pompelor.

Comentarii

comentarii