Acasă Actualitate Cum conducem pe ploaie și polei? Recomandările polițiștilor rutieri: viteză redusă, păstrarea...

Cum conducem pe ploaie și polei? Recomandările polițiștilor rutieri: viteză redusă, păstrarea distanței, utilizarea luminilor, conduită preventivă, atenție sporită, folosirea anvelopelor de iarnă

DISTRIBUIȚI

Condițiile atmosferice din Timiș au dus, pe lângă ploi, și la formarea poleiului. În aceste condiții, posibilitatea producerii accidentelor rutiere este sensibil mai ridicată. Drept urmare, joi, 9 decembrie, polițiștii rutieri ai IPJ Timiș le transmit câteva sfaturi șoferilor din județ.

În primul rând, poliţiştii le recomandă conducătorilor de autovehicule să conducă prudent, cu viteza adaptată continuu particularităţilor meteo, de drum şi trafic. Trebuie amintite, însă, și conduita preventivă, schimbarea anvelopelor de vară cu cele de iarnă, utilizarea luminilor corespunzătoare și sporirea atenției la pietoni.

Iată care ar fi sfaturile transmise de Serviciul Comunicare al IPJ Timiș:

 • Având în vedere faptul că timpul ploios poate favoriza producerea unor grave accidente rutiere, recomandăm conducătorilor de autovehicule să circule cu viteză redusă, să păstreze o distanţă de siguranţă în mers, să utilizeze luminile de întâlnire şi să efectueze manevrele în trafic (depăşiri, treceri de pe o bandă pe alta, etc.) după ce s-au asigurat corespunzător.
 • De asemenea, recomandăm ca luminile de întâlnire să fie folosite pe timpul zilei permanent, mai ales în condiţii de vreme nefavorabilă, pentru a reduce riscul producerii unor evenimente rutiere.
 • Totodată, acordaţi o atenţie sporită pietonilor în zilele cu ploi, întrucât aceştia sunt mai puţin prudenţi şi nu se asigură la traversare.
 • Acţionaţi din timp ştergătoarele de parbriz, pe vreme de ploaie, când din sensul opus se apropie alte vehicule!
 • În condiţiile unui trafic aglomerat, ploaia poate determina apariţia unor blocaje rutiere temporare, astfel că poliţiştii recomandă conducătorilor auto să nu depăşească coloana de autovehicule oprite la semafor.
 • Nu opriţi sau staţionaţi în locuri unde s-ar putea împiedica desfăşurarea normală a traficului rutier!
 • În condiţiile producerii unor fenomene ce pot afecta siguranţa circulaţiei rutiere (lapoviţă, ninsoare sau vânt puternic), circulaţi cu viteză adaptată permanent condițiilor meteo-rutiere şi adoptaţi o manieră preventivă de condus.
 • Echipați autovehiculul cu anvelope corespunzătoare anotimpului rece, pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei fiind obligatorie echiparea acestora cu anvelope de iarnă.
 • Adaptaţi permanent viteza la condiţiile de drum (carosabil umed, acoperit cu polei, zăpadă sau gheaţă) și evitați acționarea bruscă a mecanismelor de direcție și frânare, folosind cu precădere frâna de motor.
 • Circulaţi cu o viteză care să nu depăşească 30 km/h în localităţi, sau 50 km/h în afara acestora, atunci când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheaţă, zăpadă bătătorită, mâzgă sau piatră cubică umedă.
 • Înainte de a pleca la drum, informaţi-vă despre condiţiile meteo şi starea drumurilor!
 • Conduceți prudent! Siguranța dumneavostră este prioritară!

Comentarii

comentarii