Acasă Eveniment Cum explică specialiștii tornada care a făcut dezastru în vestul țării. În...

Cum explică specialiștii tornada care a făcut dezastru în vestul țării. În România au fost în jur de 100 de tornade în ultimii 15 ani

1036
DISTRIBUIȚI

Parcă a fost sfârşitul lumii într-un sat din Bihor. O tornadă a lovit cu furie şi a lăsat zeci de familii sub cerul liber. Vârtejul a luat pe sus grajduri şi copaci şi a transformat ţiglele caselor în proiectile. Fenomenele extreme răvăşesc tot mai des România. Specialiştii ridică din umeri si spun că tornadele nu sunt caracteristice zonei noastre şi nici nu ne pot avertiza unde vor lovi.

Părea că cerul se prăbuşeşte pe pământ. Nori ca plumbul s-au abătut în jurul orei 18 peste satul Nojorid, din Bihor. Într-o clipă, vântul turbat a pus la pământ grajduri, a smuls garduri, a ras copaci şi a spulberat acoperişuri. Fânare şi coteţe au fost ridicate în aer şi aruncate în alte curţi.

Ţiglele de pe case au zburat ca nişte săgeţi în toate părţile. Un bărbat a fost lovit de o ţiglă, dar a scăpat cu viaţă.

Tornada a apărut după ce masa de aer cald, aflată în zona localităţii Nojorid, s-a ciocnit violent cu o masă de aer rece venită dinspre Ungaria. La sol, s-a format un vârtej, iar în interiorul lui, viteza vântului a depăşit 90 de kilometri pe oră. În timpul formării supercelulei, judeţele Bihor şi Sălaj au fost sub cod portocaliu aseară. În Sălaj, oamenii au primit mesaje prin Ro-Alert să stea în casă, scrie observatornews.ro.

Comentarii

comentarii