Acasă Economic Cum justifică Nestlé închiderea după 18 ani a fabricii din Timișoara. Scrisoarea...

Cum justifică Nestlé închiderea după 18 ani a fabricii din Timișoara. Scrisoarea trimisă autorităților

1323
DISTRIBUIȚI

Nestlé, cea mai mare companie de produse alimentare și băuturi din lume, își prezintă cifrele din România pentru anul trecut, la finalul căruia a decis să închidă, după 18 ani, fabrica din Timișoara, cifre care indică un profit redus la jumătate, dar de circa 10 milioane euro.

În scrisoarea transmisă atunci autorităților române și prezentată în exclusivitate de Profit.ro, compania argumenta plecarea prin faptul că piața din România trece printr-o perioadă de schimbări radicale, caracterizată de condiții de consum noi, dificultăți în ceea ce privește disponibilitatea forței de muncă și costuri asociate tot mai ridicate, concurența pentru resursele de producție locală fiind acerbă.

În același timp, însă, Nestlé a admis că a pierdut la dulciuri cotă de piață în ultimii 10 ani, scăzând sub 10% în 2016, și are un portofoliu de mărci și o producție fragmentate, ceea ce i-a generat un sistem industrial necompetitiv, cu vânzări pe fabrică mai mici decât cele ale competitorilor, doar circa jumătate din capacitatea de producție de 60.000 tone pentru napolitane din 6 state (România, Marea Britanie, Polonia, Bulgaria, Ucraina, Turcia) fiind astăzi folosită.

Datele prezentate acum relevă că cifra de afaceri a companiei în România a crescut de la 820,6 milioane lei la 882,6 milioane lei, în timp ce profitul net a scăzut de la 88,1 milioane lei la 45,6 milioane lei.

Profit.ro a relatat că Nestlé este sub presiune deoarece Third Point, un fond speculativ condus de investitorul activist Daniel Loeb și care deține o participație evaluată la 3,5 miliarde dolari, cere măsuri drastice pentru îmbunătățirea performanțelor financiare.

În vara anului trecut, Daniel Loeb, creditat la acest moment de Forbes cu o avere de 3,1 miliarde dolari, al doilea cel mai mare acționar al Nestle, a transmis directorului executiv și președintelui Consiliului de Administrație ai Nestlé o scrisoare de 34 de pagini, cerând restructurarea companiei și vânzarea unor fabrici. În argumentația trimisă autorităților române, Nestlé arată că din 2013 a economisit 4,6 miliarde franci elvețieni prin acțiuni de eficientizare și a introdus și la Timișoara un program de ameliorare continuă, pentru reducerea pierderilor și creșterea productivității.

“În pofida eforturilor depuse anterior, Nestlé România activează pe o piață care trece printr-o perioadă de schimbări radicale, caracterizată de condiții de consum noi, dificultăți în ceea ce privește disponibilitatea forței de muncă și costuri asociate din ce în ce mai ridicate. Acest fapt a avut un impact semnificativ asupra activității de producție a dulciurilor desfășurate de noi.

Per ansamblu, condițiile pieței muncii din Timișoara s-au modificat și vor continua să se modifice rapid, concurența pentru resursele de producție locală fiind acerbă și costurile fiind în creștere. Nestlé România a întâmpinat dificultăți din ce în ce mai mari în recrutare și în menținerea echipelor într-un cadru care ar permite o competitivitate adecvată a mărcii, ceea ce înseamnă că, și în condițiile efectuării de investiții, societatea nu-și poate asigura disponibilitatea forței de muncă necesare”, sunt justificările companiei.

Nestlé susține că, de-a lungul anilor, a crescut semnificativ salariile și pachetul de beneficii, dar, cu toate acestea, rotația personalului a fost de 36% în 2016, 53% în 2017 și 44% în 2018. Anul trecut, bugetul de recrutare, stabilit inițial la 20.000 lei, a fost depășit, ajungându-se la finalul anului la un cost total de 265.000 lei.

“Condițiile actuale din fabrică nu ne vor permite pe viitor să fabricăm produse care să aibă calitatea și să prezinte caracteristicile impuse de schimbare. Intenția de închidere a fabricii se înscrie în strategia globală de producție Nestlé, care se concentrează pe eficiență, optimizarea resurselor, armonizarea portofoliului și produse standardizate, pentru a face față schimbărilor rapide și permanente la nivel cerințelor de consum”, adaugă compania.

În decembrie anul trecut, Nestlé a anunțat că va concedia aproape 400 de persoane în Germania, după ce în luna iunie anunțase că va închide fabrica din Ludwigsburg, în apropierea orașului Stuttgart, unde are circa 100 de angajați. În toamnă, Nestlé și-a scos la vânzare divizia care comercializează produse și tratamente pentru îngrijirea pielii, deoarece compania elvețiană renunță la afacerile neperformante și caută să evite criticile din partea investitorului care solicită o restructurare.

Fabrica din Timișoara avea o producție anuală de peste 10.000 tone de dulciuri și cafea. Din Timișoara, Nestlé România exporta 35% din producție în Ungaria, țările de la Marea Adriatică, țările mediteraneene și, începând de anul trecut, în Irlanda.

Fabricarea produselor Nestlé va continua în alte zone, în încercarea de a simplifica procesele și de a funcționa mai eficient, astfel încât consumatorii să nu fie afectați. Surse din piață afirmă că parte din producție ar urma să fie transferată în Ungaria. Nestlé va rămâne totuși pe piața din România și își va continua activitatea cu ajutorul echipelor din sediul central din București, biroului Regional Cost Competence Centre din Timișoara și echipei de vânzări.

Nestlé a intrat pe piața din România în 1995 și a cumpărat fabrica în 2000, în momentul de față având aproximativ 900 de angajați în București și în Timișoara, ultimul oraș fiind cel unde se află fabrica și unde sunt fabricate produse precum napolitana Joe.

Sursa: profit.ro

Comentarii

comentarii