Acasă Actualitate Cum poate fi ţepuit un pensionar?

Cum poate fi ţepuit un pensionar?

DISTRIBUIȚI

În anul 2009, în baza unei cereri, pensionarul MS a obţinut aprobarea unei cantităţi de 10 metri cubi de lemn pentru foc, din pădurea comunei Bogda, din judeţul Timiş. Din păcate, omul a constatat că, atunci când au ajuns lemnele acasă, lipsea mai mult de un metru cub. “Încă de la primul transport, i-am atras atenţia cărăuşului că lemnele nu sunt tăiate la lungimea corespunzătoare, de un metru, ci erau chiar la 80 de centimetri. L-am rugat să îi spună pădurarului să corecteze problema. Şi al doilea transport a venit tot aşa. În situaţia asta, am făcut imprudenţa că am plătit suma pretinsă, de 1.300 lei”, a povestit pensionarul.

Nici factură, nici chitanţă…

Interesant este că fiecare transport a fost înoţit de un aviz de expediţie, unde se specifica o cantitate de lemne, calitatea şi suma încasată. “Nu am primit factură, nici chitanţă. Mi s-a pretins că acel formular de aviz de expediţie ţine loc de toate. La final, am evoluat atent problema şi am constatat că paguba era mare. Am sesizat în scris ocolul silvic şi Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare (ITRSV) Timişoara”, a spus pensionarul. O echipă s-a prezentat la MS, a analizat chestiunea şi a constatat că, într-adevăr, lipsea un metru fasonat în ster. “Din măsurătorile efectuate de către delegatul ITRSV Timişoara, cu ocazia deplasării la faţa locului, a rezultat o cantitate de 9 metri cubi fasonat în steri, din speciile cer şi gârniţă, deci un minus de 1 metru cub lemn fasonat în steri, din speciile cer şi gârniţă. Pentru recuperarea acestei diferenţe de 1 metru cub lemn fasonat, vă puteţi adresa instanţelor de judecată”, se arată în răspunsul ITRSV Timişoara.

Atât a putut să îl ajute…!

Pensionarul susţine că a fost furat prin două moduri:  la cubaj –lemnul tăiat la dimensiunea de sub un metru lungime şi prin încadrarea incorectă la 60 lei metru cub fasonat în metri steri, deşi fasonarea a fost făcută şi plătită separat. În această situaţie, încadrarea corectă era 30 de lei metru cub. Bătrânul s-a plâns Primăriei Bogda şi Prefecturii Timiş, dar şi Ministerului Mediului şi Pădurilor. Primăria i-a pus la dispoziţie în pădure trei grămezi de crăci, categorie de masă lemnoasă pe care omul nu a solicitat-o şi de aceea nu a vrut să o accepte. În această situaţie, pentru a se rezolva litigiul, pensionarul propune două moduri: 1. Doreşte să i se pună la dispoziţie 5 plus 1 metri cubi lemn foc fasonat în metri steri în pădure, la o cantitate care să nu fie inferioară livrării din 1 august 2009. 2. Cere să fie despăgubit cu suma de 430 de lei, în compensare la cantitatea nelivrată din suma plătită. Dorel Luca, primarul comunei Bogda, a declarat că primăria a încercat să îl ajute pe MS, dar mai mult decât a făcut nu poate, deoarece nu depinde de el.
 

Comentarii

comentarii