Acasă Actualitate Cum pot fi ajutate timişorencele să depisteze cancerul de col uterin ?

Cum pot fi ajutate timişorencele să depisteze cancerul de col uterin ?

369
DISTRIBUIȚI

În Timişoara, se va inaugura, în această săptămână, singurul centru medical unde se va utiliza o metodă revoluţionară de depistare timpurie a cancerului de col uterin. “E o metodă unică utilizată în Timişoara şi în Regiunea de Vest”, a declarat dr. Constantin Olaru, medic primar în cadrul Spitalului Municipal Timişoara – secţia Maternitatea Odobescu, iniţiatorul proiectului. 

Măsuri de prevenţie

Ţara noastră este fruntaşă în Europa la cancerele de col (peste 20% dintre carcinoame sunt reprezentate de cancerul de col uterin), dar şi la număru deceselor, iar noua metodă de diagnostic este o şansă unică pentru timişorence. Începând din 2012, Ministerul Sănătăţii va derula şi Programul Naţional de depistare cancerului de col uterin, dar această metodă nu intră în program. Cancerul de col uterin este dat de virusul HPV, iar pentru aceasta prof. dr. Harald zur Hausen a primit Premiul Nobel pentru Medicină în anul 2008. Aşa a început lupta pentru a se depista care dintre cele peste 100 de tipuri de virusuri HPV este la originea cancerului de col. S-a ajuns la concluzia că 14 tipuri pot să declanşeze boala extrem de gravă. Până acum depistarea acestora se făcea cu metoda ADN. În bătălia cu virusul, organismul uman reuşeşte să învingă adesea, însă imunitatea naturală obţinută este de proastă calitate, iar dacă cele 14 tulpini de vurus care pot să ducă la cancer de col posedă cele două oncogene E6 şi E7 boala se poate declanşa. .“Metoda noastră nu numai că specifică virusul datător de boală, dar şi virusul care posedă cele două proteine. E metodă pe care o implementăm. Acest lucru este foarte important, fiindcă măsurile de prevenţie trebuie să fie mai serioase, altfel, în timp femeia care este purtătoarea virusului ucigaş va reuşi să se îmbolnăvească de cancerul de col uterin”, a precizat dr. Olaru.

Aparatura adusă din America

Implementarea proiectului este o preocupare a dr. Olaru de mai mulţi ani, dar fiindcă aparutura este foarte costisitoare a fost foarte greu să îl pună în practică. La început s-a încercat cu un partener din Norvegia, dar metoda depista numai cinci din cele 14 rădăcini periculoase. Participând la un congres în Suedia unde era vorba de cancerul de col uterin şi HPV, medicul a reuşit să intre în contact cu mai multe firme producătoare de aparatură şi în cele din urmă a găsit una din SUA care a onorat comanda. Proiectul este implementat cu finanţare europeană şi este în valoare de 200.000 de euro. “Vom reuşi să punem la îndemâna pacientelor din Timişoara şi din Regiunea de Vest, dar şi din întreaga ţară o metodă foarte sigură şi eficientă de depistare timpurie a cancerului de col uterin, pe str. Dionisie Linţea nr. 1”, a spus dr. Olaru. În acest moment, numai în Bucureşti mai există un centru medical unde se utilizează această metodă revoluţionară.

Comentarii

comentarii