Acasă Actualitate Cum reușește UPT, cu sprijinul CE, să accelereze digitalizarea României prin Blockchain?

Cum reușește UPT, cu sprijinul CE, să accelereze digitalizarea României prin Blockchain?

DISTRIBUIȚI

Răspunzând priorității strategice pe care tehnologia Blockchain o are în Uniunea Europeană, două instituții recunoscute pentru inițiativele de cercetare și inovare, Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI) și Universitatea Politehnica Timișoara (UPT) au lansat proiectul „EBSI4RO: Connecting Romania through Blockchain” (Conectarea României prin Blockchain), cofinanțat de Comisia Europeană.

Proiectul va crea un ecosistem durabil pentru accelerarea digitalizării și pentru facilitarea cunoașterii și adoptării tehnologiei Blockchain și a infrastructurii europene de servicii Blockchain (European Blockchain Services Infrastructure – EBSI), de către cetățeni, firme, instituții și administrație. EBSI este un proiect care se desfășoară în cadrul Parteneriatului European de Blockchain, fondat în 2018, la care au aderat 29 de țări, printre care și România.

Cele două instituții partenere vor instala un nou nod al rețelei EBSI, adăugându-se celor 27 de noduri EBSI existente în prezent în Europa. Nodul EBSI va fi utilizat pentru o aplicație pilot de certificare a diplomelor universitare furnizate de sistemul RMU (https://rmu.gov.ro). De asemenea, aplicația pilot intenționează certificarea digitală a micro-creditelor, respectiv validarea competențelor dobândite prin cursuri de scurtă durată.

UEFISCDI și UPT vor derula o serie de programe de training și de cursuri online de tip MOOC, pe platforma UNICAMPUS a UPT (http://unicampus.ro), pentru universități, instituții și companii, pentru familiarizarea cu tehnologia Blockchain și cu dezvoltarea de aplicații pe Blockchain utilizând EBSI. Participarea la aceste programe va fi recunoscută prin certificate în rețeaua EBSI.

Proiectul EBSI4RO este coordonat de dr.ing. Cosmin Cioranu (UEFISCDI) și prof.dr.ing. Radu Vasiu (UPT), având o echipă cu experiență în implementarea de aplicații descentralizate și în derularea de programe de educație utilizând Blockchain.

Prof.dr.ing. Adrian Curaj afirmă că proiectul este o oportunitate pentru a dezvolta capacitatea de înțelegere a tehnologiei Blockchain, pentru certificarea diplomelor universitare și a certificatelor de formare, iar ulterior pentru utilizare în cadrul infrastructurilor de cercetare găzduite în EERIS (https://eeris.eu).

Prof.dr.ing. Radu Vasiu declară că Universitatea Politehnica Timișoara beneficiază de experiență în cercetare pe domeniul Blockchain la nivel de studii doctorale și își dorește să extindă expertiza dobândită, deschizând calea spre alte implementări, care să crească gradul de digitalizare a serviciilor educaționale și de cercetare din România. Informații prin email contact@ebsi4ro.ro și pe site-ul https://ebsi4ro.ro.

 

 

 

 

 

Comentarii

comentarii