Acasă Actualitate Cum să alegi locația unei investiții imobiliare? Care sunt factorii de care...

Cum să alegi locația unei investiții imobiliare? Care sunt factorii de care trebuie să ții cont?

DISTRIBUIȚI

Obiectivul oricărei investiții este rentabilitatea economică. În cazul bunurilor imobiliare, aceasta depinde de mai mulți factori, locația fiind unul dintre cei mai importanți. Nu toate zonele au aceleași caracteristici sau aceleași perspective de dezvoltare.

Precipitarea atunci când alegi locația pentru o investiție imobiliară poate avea un cost financiar ridicat. Prin urmare, sfatul de bază este să-ți acorzi timpul necesar pentru a evalua ce tip de proprietate și unde să investești. Lista de criterii care trebuie luate în considerare este extinsă, dar merită subliniate următoarele.

Buget. Este punctul de plecare al oricărei investiții. Fiind clar capitalul disponibil, poți concentra căutarea proprietăților într-o zonă sau alta și poți alege dintr-o gamă mai largă nu numai de locații, ci și de tipuri de proprietăți. Nu trebuie să uiți, însă, că zonele mai scumpe nu implică neapărat beneficii mai mari.

Obiectiv de investiție. Atunci când alegi locația pentru o investiție imobiliară, trebuie să te pui în pielea oamenilor pe care vrei să-i atragi: cupluri tinere, familii, studenți, muncitori care caută cazare temporară, turiști, etc. Aceste caracteristici vor determina atât tipul de locuință în care va fi cel mai profitabil să investești, cât și zona.

Observă piața de închiriere sau de vânzare. Analizând prețurile în diferite zone, evoluția acestora și nivelul locuințelor goale, îți va permite să concentrezi căutarea pe zone mai căutate și unde se poate obține o rentabilitate mai mare. Există agenții imobiliare care dispun de instrumente care arată evoluția atât a prețurilor de vânzare, cât și a prețurilor de închiriere pe oraș, zonă și servesc drept ghid în acest sens.

Analizează dezvoltarea pieței. Suprafețele în expansiune reprezintă de obicei oportunități bune de investiții, deoarece prețurile de pornire sunt mai mici. Atâta timp cât perspectivele de creștere ale zonei alese sunt bune pe termen nu prea lung, investiția nu numai că va fi profitabilă mai devreme, dar beneficiul se va înmulți atunci când zona va atinge dezvoltarea maximă.

Ex. Apartamentele sau casele de vânzare din Oradea, reprezintă o oportunitate în acest moment. Oradea se bucură de una dintre cele mai spectaculoase dezvoltări și este unul dintre cele mai atractive orașe din România, iar piața imobiliară ține pasul cu aceste trenduri.

Cheltuieli de întreținere. Atunci când optezi pentru zone deja stabilite, precum centrele orașelor, vechimea și starea proprietăților sunt esențiale. La fel se întâmplă și când au facilități precum o piscină, terenuri de sport sau zone de joacă. În aceste cazuri, costurile de întreținere vor fi mai mari.

Servicii. Este un aspect pe care chiriașii și cumpărătorii îl prețuiesc foarte mult. Apropierea de școli sau centre de sănătate, zone comerciale și de agrement sau un bun serviciu de transport sunt, așadar, aspecte care trebuie analizate înainte de a alege locația unei investiții imobiliare.

Pe lângă aceste criterii de bază, merită să iei în considerare și aspecte precum schimbările de preferințe care pot apărea și să le anticipezi. În acest sens, este important să fii cu ochii atât pe evoluția pieței imobiliare, cât și pe situația economică și socială.

Comentarii

comentarii