Acasă Administraţie Cum se gestionează deșeurile în pandemia COVID19? Garda de Mediu Timiș explică!

Cum se gestionează deșeurile în pandemia COVID19? Garda de Mediu Timiș explică!

DISTRIBUIȚI

În contextul evoluției epidemiologice a noului tip de coronavirus COVID 19, Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Timiș atrage atenția tuturor agenților economici și persoanelor fizice asupra necesității gestionării corespunzătoare a deșeurilor, care, în situația actuală, capătă o importanță covârșitoare asupra sănătății populației. 

Alina Călușeru, inspector șef, a explicat: ”Este foarte important ca deșeurile generate din orice activitate să fie colectate separat și stocate temporar, în condiții adecvate, până la preluarea de către operatorii economici autorizați. Este total interzisă incendierea deșeurilor, abandonarea acestora precum și amestecarea deșeurilor periculoase cu cele nepericuloase.

Avertizăm că, ori de câte ori vor constata asemenea fapte, comisarii Gărzii Naționale de Mediu Comisariatul Județean Timiș vor aplica sancțiunile contravenționale cele mai severe prevăzute de lege și vor dispune măsurile legale pentru remedierea neconformităților”.

Incendierea și sau abandonarea deșeurilor în zone nepermise se sancționează cu amenzi cuprinse între 20.000 lei și 40.000 lei, pentru persoane juridice și de la 3.000 lei până la 6.000 lei pentru persoane fizice, conform prevederilor Legii nr.211/2011 privind regimul deșeurilor.

În cazul săvârșirii faptei de abandonare a deșeurilor, legea prevede și sancțiunea complementară de  obligare a contravenientului să ridice deșeurile abandonate, să curețe terenul și să elimine deșeurile prin societăți specializate autorizate.

Toate costurile legate de îndeplinirea măsurii complementare vor fi suportate de contravenient. Agenții economici care desfășoară activități ce necesită autorizație sau autorizație integrată de mediu au obligația de a funcționa cu respectarea prevederilor acesteia și de a anunța imediat autoritățile, în cazul producerii unor incidente ce pot afecta mediul sau pot constitui riscuri pentru sănătatea populației.

În cazul nerespectării acestor obligații, OUG nr.195/2005 privind protecția mediului prevede sancțiuni cuprinse între 50.000 lei – 100.000 lei.

Comentarii

comentarii