Acasă Actualitate Cum și unde pot programa persoanele care doresc să se vaccineze împotriva...

Cum și unde pot programa persoanele care doresc să se vaccineze împotriva COVID 19. Ce tipuri de centre de vaccinare vor fi în România

572
DISTRIBUIȚI

Persoanele care vor să se vaccineze împotriva noului coronavirus se pot programa online, telefonic, prin medicul de familie sau prin intermediul direcţiei de asistenţă socială din cadrul consiliilor locale. Ministerul Sănătății a aprobat, miercuri, un ordin prin care au fost stabilite normele privind autorizarea, organizarea şi funcţionarea centrelor de vaccinare împotriva Sars-Cov-2.

Centrele de vaccinare sunt înfiinţate prin ordin al ministrului Sănătăţii, la propunerea direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, se arată într-un comunicat al Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19.

Aceste centre vor fi organizate sub mai multe forme:

– Centre de vaccinare fixe;

– Centre de vaccinare mobile: caravane sau alte formaţiuni mobile, care aparţin Ministerului Afacerilor Interne – Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi/sau Ministerului Apărării Naţionale, respectiv structurilor subordonate acestora;

– Echipe mobile de vaccinare, pentru vaccinarea în locaţii specifice;

– Centre de vaccinare de tip drive-through pentru marile oraşe, destinate populaţiei generale;

– La nivelul cabinetului de medicină de familie, după caz, în funcţie de evoluţia epidemiologică şi tipul vaccinurilor disponibile.

Vaccinarea se va realiza de către personal medical, cu aviz de liberă practică valabil, eliberat de către Colegiul Medicilor şi/sau personal medico-sanitar care deţine certificat valabil eliberat de Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România (OAMGMAMR).

Fiecare centru de vaccinare va avea un medic coordonator şi va fi organizat cu respectarea circuitului unidirecţional (flux unidirecţional, fără intersectare). Toate centrele de vaccinare, fixe sau mobile, vor fi deservite de echipe medicale alcătuite din medic şi personal medical auxiliar.

 

Vaccinarea se va realiza pe baza de programare pentru a asigura un flux organizat al beneficiarilor vaccinării, pentru a menţine un climat favorabil necesar triajului medical, vaccinării propriu-zise şi perioadei de monitorizare post-vaccinare şi pentru a reduce la minimum posibil riscul de pierdere a dozelor de vaccin.

Centrele de stocare şi distribuire a vaccinului împotriva COVID-19 desemnate oficial sunt:

– Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară “Cantacuzino” Bucureşti;

– Spitalul Clinic Militar de Urgenţă “Dr. Iacob Czihac” Iaşi;

– Spitalul Clinic Militar de Urgenţă “Dr. Constantin Papilian” Cluj-Napoca;

– Spitalul Militar de Urgenţă “Dr. Alexandru Gafencu” Constanţa;

– Spitalul Clinic de Urgenţă Militar “Dr. Ştefan Odobleja” Craiova;

– Spitalul Militar de Urgenţă “Regina Maria” Braşov;

– Spitalul Clinic Militar de Urgenţă “Dr. Victor Popescu” Timişoara.

Comentarii

comentarii