Acasă Sănătate Cum stăm cu depresia și anxietatea în Timișoara și Timiș? Iată rezultatele!

Cum stăm cu depresia și anxietatea în Timișoara și Timiș? Iată rezultatele!

DISTRIBUIȚI

Asociația de Psihiatrie Comunitară Șanse şi Asociația Psihiatrică Mircea Lăzărescu, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii Mintale au organizat o amplă campanie de screening intitulată ”Prioritatea ești tu!” destinată populației generale care prezintă o problematică somatică.

Scopul principal a fost de a identifica precoce riscul pentru tulburări precum depresia şi anxietatea. Acțiunile de screening s-au desfășurat în patru mari spitale din Timișoara: Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu”, Spitalul Municipal de Urgenţă Timișoara, Spitalul Militar de Urgenţă „Victor Popescu” şi Spitalul CF Timișoara, având ca partener științific UMF Timișoara.

Voluntarii şi profesioniștii care au participat au distribuit chestionare persoanelor care s-au prezentat pentru servicii de sănătate, altele decât cele psihiatrice şi conexe, în ambulatoriile de specialitate ale spitalelor menționate.

Activităţile dedicate Zilei Mondiale a Sănătăţii Mintale au fost concepute astfel încât să reprezinte o deschidere a profesioniştilor către comunitate, o oportunitate pentru a lansa noi provocări sănătăţii mintale personale şi colective.

Au fost colectate peste 500 de chestionare de screening completate de către pacienţi cu patologie somatică diversă, ei beneficiind de suport şi informaţii suplimentare din partea medicilor specialişti psihiatri şi a medicilor rezidenți de psihiatrie. Persoanele participante la screening au avut ocazia să cunoască profesioniştii, dar şi modalităţile de acces către structuri de îngrijire  de sănătate mintală mai puţin cunoscute: Centrul de Sănătate Mintală şi Compartimentul de Psihiatrie de Legătură din cadrul Spitalului Județean de Urgență „Pius Brînzeu”, Compartimentul de Psihiatrie de Legătură din Spitalul Militar de Urgenţă „Victor Popescu”, care oferă servicii complexe complementare cabinetelor de psihiatrie din ambulatoriile integrate ale celor 4 mari spitale participante.

Datele colectate vor fi analizate şi interpretate de organizatorii proiectului împreună cu colaboratori din cadrul disciplinei de Management şi sănătate publică  ai Universității de Medicină Timişoara şi vor fi prezentate la manifestări științifice naţionale şi internaţionale.

Concluziile preliminare ale proiectului sunt optimiste, având în vedere numărul mare de respondenţi şi gradul crescut de acceptabilitate a acţiunilor de screening.

”Considerăm că proiectul ”Prioritatea ești tu!” a contribuit major la crearea de resurse şi premise pentru proiecte viitoare menite să contribuie la creşterea accesului populaţiei generale la servicii de sănătate mintală preventive şi curative în Timişoara şi judeţul Timiş.

Creşterea nivelului de informare şi conştientizare al populaţiei şi scăderea stigmei asociate bolilor psihice reprezintă obiective importante în toate acţiunile întreprinse în ultimii ani de Asociația de Psihiatrie Comunitară Șanse şi Asociația Psihiatrică Mircea Lăzărescu. Finalitatea proiectelor prezente şi viitoare ale celor două ONG-uri, în strânsă colaborare cu cele mai importante structuri locale de servicii medicale, este normalizarea discursului comunitar privind sănătatea mintală şi recunoaşterea importanţei sănătăţii mintale ca şi componentă esenţială a calităţii vieţii populaţiei. Mulţumim voluntarilor şi colaboratorilor noştri implicaţi în proiect şi populaţiei care a răspuns. Faceţi din sănătatea mintală și bunăstarea pentru toți o prioritate globală”, este mesajul Ileana-Pepita Stoica, președinta Asociației de Psihiatrie Comunitară Șanse, și Cristina Bredicean, președinta Asociației Psihiatrice Mircea Lăzărescu Timișoara.

 

 

 

Comentarii

comentarii