Acasă Actualitate Cum va fi redusă poluarea în Timişoara?

Cum va fi redusă poluarea în Timişoara?

DISTRIBUIȚI

Primăria Timişoara – Direcţia Drumuri şi Transporturi – împreună cu Poliţia Rutieră Timiş va elabora un program lunar, în vederea intensificării controlului traficului greu în oraş, în scopul reducerii poluării cu praf, cu noxe şi fonică în Timişoara. Aceasta reprezintă una dintre măsurile concrete, prevăzute de către Programul integrat de gestionare a calităţii aerului în Timişoara, aflat spre finalizare.

Staţiile RATT din marile intersecţii, desfiinţate?

Alina Căluşeru, directorul Agenţiei de Protecţia Mediului (APM) Timiş, a declarat că o altă măsură este decopertarea suprafeţelor aflate în lungul aliniamentelor stradale, pe porţiunile care prezintă surplus de pământ peste bordura carosabilului şi proiectarea noilor aliniamente stradale cu borduri mai înalte decât nivelul solului/zonei verzi. De asemenea, este studiată posibilitatea eliminării staţiilor de transport în comun, situate în marile intersecţii ale Timişoarei. O altă măsură a programului este demararea unei campanii de informare a publicului cu privire la obligaţiile ce revin oricărei persoane fizice sau juridice în domeniul protecţiei mediului şi al salubrizării spaţiilor aferente proprietăţii, inclusiv aducerea la cunoştinţă a sancţiunilor aplicabile pentru nerespectarea acestor norme.

Centura de ocolire trebuie finalizată

După dezbaterea din data de 28 aprilie, de la APM Timiş, s-a decis eliminarea unor măsuri a căror realizare este incertă. Este vorba de   instituirea taxei de tranzit prin Timişoara (contestată în contencios administrativ), efectuarea inspecţiilor tehnice la autovehicule la jumătatea intervalului reglementat pentru efectuarea ITP sau aplicarea pe autovehicule a unor ecusoane corespunzătoare gradului de poluare. În acelaşi timp, s-a stabilit introducerea altor măsuri, cum ar fi realizarea tronsoanelor centurii de ocolire a Timişoarei, finalizarea lucrărilor la Podul de pe Calea Şagului sau achiziţionarea a cinci aspiratoare pentru trotuare şi zonele pietonale. Au fost reformulate şi concretizate unele acţiuni, precum spălarea şi măturarea străzilor. Începând cu luna mai, se va elabora un program lunar, de către Primăria Timişoara, ce se va transmite  Poliţiei Rutiere, Poliţiei Comunitare, Gărzii de Mediu Timiş şi APM Timiş, care să prevadă traseele principale unde s-au înregistrat depăşiri ale valorilor limită la praf (PM10). Va fi elaborat şi un program lunar pentru efectuarea controalelor la şantierele de construcţii. “Ca şi concluzie generală a reieşit necesitatea intensificării acţiunilor de control în principalele domenii (transport, construcţii, salubrizare, trafic rutier) şi crearea unor echipe mixte de control formate din reprezentanţi ai autorităţilor publice locale şi ai instituţiilor deconcentrate.

Comentarii

comentarii