Acasă Eveniment Cum vor fi clasificate spitalele din Timişoara?

Cum vor fi clasificate spitalele din Timişoara?

DISTRIBUIȚI

“La noi, în Timişoara, e greu de spus, fiindcă spitalele sunt  vechi şi îmbătrânite”, a spus dr. Dorin Vancea (foto), directorul Spitalului “Victor Babeş” Timişoara
De la sfârşitul lunii octombrie, spitalele din Timişoara şi din judeţul Timiş vor fi clasificate pe cinci categorii, în funcţie de competenţe. În acest moment, se pare că în Timişoara nu există nici un spital care să intre într-o categorie foarte înaltă sau înaltă. Unii medici susţin că e posibil ca Institutul de Cardiologie Timişoara să intre în această categorie foarte înaltă. “Normal, institutele ar trebui să intre în aceste categorii de competenţe. Oricum, totul depinde de dotare, de calificare sau de condiţiile care le oferă pacienţilor. La noi, în Timişoara, e greu de spus, fiindcă spitalele sunt vechi şi îmbătrânite”, a spus dr. Dorin Vancea.

Cinci categorii

Clasificarea spitalelor va avea loc la nivel naţional, conform unui proiect de ordin privind aprobarea criteriilor de clasificare a spitalelor în funcţie de competenţă, aflat în dezbatere publică, de marţi, 14 septembrie. Categoria I – nivel de competenţă foarte înalt; categoria II – nivel de competenţă inalt; categoria III – nivel de competenţă mediu; categoria IV – nivel de competenţă bazal; categoria V – nivel de competenţă limitat – sunt cele cinci categorii după care vor fi departajate unităţile spitaliceşti.
Clasificarea spitalelor de urgenţă va fi realizată în continuare din punctul de vedere al competenţelor, resurselor materiale şi umane şi al capacităţii de a asigura asistenţa medicală de urgenţă şi îngrijirile medicale definitive pacienţilor aflaţi în stare critică.
Criteriile care vor sta la baza clasificării spitalelor vor fi legate de structura organizatorică a spitalului, aprobată în condiţiile legii, tipul serviciilor medicale furnizate, personalul de specialitate medico-sanitar încadrat la nivelul spitalului, continuitatea asistenţei medicale şi dotarea cu echipamente şi aparatura medicală.

Înalt şi foarte înalt

Spitalul cu nivel de competenţă foarte înalt va fi spitalul caracterizat prin: 1. număr de 500 –1.500 de paturi; 2. cel mai înalt nivel de dotare cu aparatură şi echipamente medicale, precum şi de încadrare cu resurse umane; 3. structuri care funcţionează ca baze clinice pentru activitatea de învăţământ, cercetare ştiinţifică-medicală şi de educaţie continuă, având relaţii contractuale cu o instituţie de învăţământ medical superior, acreditată şi 4. deservirea populaţiei judeţului, precum şi din alte judeţe, cu o populaţie cuprinsă între 1.500.000 – 3.500.000  de locuitori. Spitalul cu nivel de competenţă înalt va fi spitalul caracterizat ca având un număr de 400 – 1.200 de paturi, nivel înat de dotare şi care oferă servicii medicale pentru populaţia judeţului, precum şi a judeţelor limitrofe (350.000 – 1.500.000  delocuitori).

Comentarii

comentarii