Acasă Eveniment D.I.I.C.O.T. începe urmărirea penală a interlopului Lucian Boncu, pentru intimidare și tentativă...

D.I.I.C.O.T. începe urmărirea penală a interlopului Lucian Boncu, pentru intimidare și tentativă de omor

DISTRIBUIȚI

D.I.I.C.O.T a arătat, printr-un comunicat de presă, că începe urmărirea penală a interlopului Lucian Boncu, pentru acțiuni de intimidare și tentativă de omor.

„Prin ordonanța din data de 23.04.2020, procurorii  Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus începerea urmăririi penale față de suspecții B.L.A. (n.r. Lucian Boncu) și R.B. pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, încercarea de a determina săvârșirea unei infracțiuni de omor și nerespectarea regimului armelor și al munițiilor”, transmit reprezentanții D.I.I.C.O.T.

Procurorii remarcă faptul că, în intervalul 2017-2019, Boncu a fost liderul unui grup infracțional organizat important, la nivelul municipiului Timișoara. Grupul, reprezentat de mai mulți exponenți ai lumii interlope din oraș, făcea trafic de cocaină, dar unii membri se ocupau inclusiv de șantaje, reglări de conturi și extorcări.

„Prin același rechizitoriu, s-a dispus disjungerea cauzei în vederea continuării cercetărilor în raport de alte fapte și inculpați. Ulterior disjungerii, prin ordonanța din data de 28.01.2020 s-a dispus extinderea urmăririi penale in rem în raport de infracțiunile de constituirea unui grup infracțional organizat, prev. de art.367 alin.1 C.p.; încercarea de a determina săvârșirea unei infracțiuni de omor, prev. de art.370 alin.1 C.p. rap. la art.188 C.p.; nerespectarea regimului armelor și al munițiilor, prev. de art.342 alin.1 C.p.
Din cercetările efectuate au reieșit indicii temeinice că, în cursul anilor 2018 – 2019, suspectul B.L.A. a inițiat anumite demersuri menite să ducă la intimidarea și agresarea unui jurnalist (n.r. Dragoș Boța, de la PressAlert.ro), ca urmare a numeroaselor articole de presă publicate de acesta, în care se relatau diferite evenimente cu caracter infracțional la care participase suspectul B.L.A. și se conturau suspiciuni privind posibile conexiuni ale acestuia cu diferite medii din administrația publică locală (n.r. prieten cu Ionuț Nasleu, actual șef la Piețe SA)”, mai transmit procurorii.

Ceea ce l-a deranjat pe Boncu a fost publicarea mai multor articole în care acesta era subiect. Articolele relatau atât audierea interlopului, implicarea lui în activitățile de trafic de cocaină, cât și relațiile cu Nasleu. Cel mai mult, se pare, pe Boncu l-a enervat un articol din 9 septembrie 2019, în care se vorbea despre audierea sa. În ziua următoare acesta a ordonat „subalternilor” să îl împuște pe Dragoș Boța.

„În acest context, la data de 09.09.2019, jurnalistul a publicat un articol, în care relata despre audierea suspectului B.L.A. într-un dosar al DIICOT – Structura Centrală, cu privire la activități de trafic de droguri de mare risc. Din probatoriul administrat a rezultat că, profund iritat de acest ultim articol, la data de 10.09.2019, suspectul B.L.A. a inițiat o întâlnire, la un restaurant de pe raza localității Chișoda, la care au participat doi dintre apropiații săi – suspectul G.N. și suspectul I.D. – precum și alți doi tineri, prieteni ai suspectului G.N., identificați în persoana suspecților M.R.C. și M.E.C.. Cu ocazia respectivei întâlniri, suspectul B.L.A. a încercat să-l determine pe suspectul G.N. ca acesta, împreună cu cei doi prieteni ai săi, să-l împuște pe jurnalist, drept răzbunare pentru articolele compromițătoare scrise de acesta la adresa suspectului B.L.A.”, mai transmite D.I.I.C.O.T..

Pentru această acțiune, urma să se folosească un pistol de calibrul 7,65 mm, adus, tot pe 10 septembrie de R.B. din Caransebeș. Arma a fost, acum, depistată de procurori, în baza acestei probe începând urmărirea penală. „Pistolul în litigiu este o armă de foc letală fabricată în Turcia și este folosit cu precădere în spațiul balcanic, fiind lipsit de elemente de identificare specifice, care să permită verificarea traseului armei de la producător la deținător”, se mai arată în comunicat.

Atentatul s-a desfășurat, transmit procurorii, la solicitarea lui Boncu. Interlopul a trimis doi tineri în zona locuinței jurnalistului, care, cu ajutorul unui polițist au verificat dacă nu sunt urmăriți, atunci când aceștia au văzut o mașină „suspectă”.  Polițistul, I.D., a verificat în baza de date numărul de înmatriculare, după ce a primit o fotografie, prin intermediul unei aplicații mobile,

Ulterior, după ce a fost audiat ca martor de DIICOT, polițistul i-a atenționat pe interlopi că sunt urmăriți. Acest lucru „a dus la periclitarea și îngreunarea anchetei și a permis persoanelor cercetate să ia măsuri în vederea contracarării anchetei și influențării celorlalte persoane audiate în cauză, aspecte în raport de care numitul I.D. este în prezent cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunii de compromiterea intereselor justiției”, se mai arată în comunicatul de la DIICOT.

Comentarii

comentarii