Acasă Cultura Dacă e marţi, e Lucian Vasile Szabo!

Dacă e marţi, e Lucian Vasile Szabo!

DISTRIBUIȚI

marti mihaes ungureanu lucian szabo DSCF0445Dacă e marţi, e Lucian Vasile Szabo, a spus cu binecunoscutul tâlc prof. Tolcea, parafrazând titlul unui celebru film. Aşadar, marţi 9 decembrie, de la ora 18, la cocheta ceainărie a Librăriei „Cartea de Nisip” Timişoara, prof. univ. dr. Mircea Mihăieş, prof. univ. dr. Marcel Tolcea şi prof. univ. dr. Cornel Ungureanu au fost invitaţi de oanoare. Celebrul jurnalist al Timişoarei, Lucian Vasile Szabo, şi-a lansat volumului „E. A. POE: romantism, modernism, postmodernism. Implicaţii jurnalistice, fantastice şi science fiction”. Totul s-a întâmplat după căderea nopţii,  pe o vreme câinească „de lacrimi şi apă” (vorba lui Paşadia, personajul lui Mateiu Caragiale din Crai de Curte Veche.) De fapt, atmosfera de afară s-a potrivit perfect cu atmosfera din scrierile lui E. A. Poe.

Szabo – unul dintre cei mai buni jurnalişti ai Timişoarei

Dar să îi lăsăm pe specialişti să se exprime cu profesionalism despre subiectul cărţii lui Szabo! „Lucian Vasile Szabo s-a afirmat ca unul dintre cei mai buni jurnalişti ai Timişoarei. Vreme de ani, el a dus multe bătălii în zona presei. În ultima perioadă, el a trecut şi dincolo de catedră şi foarte bine face, fiindcă îi învaţă pe studenţi din experienţa sa. Cartea lui urmează trei nivele: E.A. Poe jurnalistul. Astfel, Szabo merge pe unele piste mai puţin cercetate în creaţia lui Poe. E vorba de acea jurnalistică extrem de spectaculoasă, care l-a proiectat în situaţii, unele senzaţionale. A doua pistă este investigarea elementului science-fiction, de fapt, e un fantastic cu influenţe tot din zona Marii Britanii gotice. A fost cel mai mare izvor de inspiraţie pentru Poe. E foarte bine că Szabo insistă asupra acestei dimensiuni. A treia pistă, care mi se pare cu adevărat importantă, şi care îl proiectează în zona comparatismului pe Lucian Szabo, este prezenţa  surprinzătoare a literaturii noastre mari (Eminescu, Caragiale) sub pulpana lui Poe. Cred că scriitorii noştri l-au cunoscut pe filieră franceză pe atunci, fiindcă era mai la îndemână. Segmenul acesta prezentat în carte este foarte bine venit”, a explicat prof. Mihăieş.

Szabo are apetenţă pentru a cerceta realitatea

„Lucian Vasile Szabo vine dinspre presă, adică din realitatea de fiecare zi, cu foarte mare prospeţime. Am simţit asta de când a fost în cercul nostru de studii şi când a prezentat un fragment din carte. Aici, tot ceea ce se întâmplă are o altă viteză de croazieră. Aceasta se vede şi în modul în care este scris volumul şi în felul în care se raportează la informaţii şi la descoperiri. Szabo are apetenţă pentru a cerceta realitatea şi a afla lucruri neobişnuite”, a adăugat prof. Tolcea. „Ar trebui să citiţi patru reviste unde Lucian Vasile Szabo publică studii despre istorie literară, studii mari şi foarte importante pentru cultura română şi a Europei Centrale. Studii realizate din arhivă. Există aceste demersuri de arhivă, de bibliotecă şi de cercetare, care în Timişoara o întâlnim tot mai rar. Szabo realizează lucruri fundamentale pentru istoria literară după cum face şi cercetări foarte vii legate de prezentul Timişoarei. Lucian Szabo face parte dintr-un proiect de cercetare cu mare vechime, cu o intensitate neobişnuită şi importantă pentru oamenii din cultură: e vorba de zona science-fiction care e ocupată de multă vreme de Szabo, e zona de istoria literaturilor şi zona creaţiei literare”, a spus prof. Ungureanu. „În urmă cu câţiva ani, m-am decis să îl citesc amanunţit pe Poe şi să îl înţeleg. Încet lucrurile au început să se lumineze. Poe a avut un mare succes la unii scriitori din România după al doilea război mondial, pe filiera science-fiction şi fantastic. Am vrut să văd cum s-a întâmplat şi lucrurile au început să se lege. Am lăsat de o parte poezia şi prozele foarte cunoscute, fiindcă am fost fascinat de latura editorial jurnalistică a lui Poe”, a concluzionat Lucian Vasile Szabo.

Comentarii

comentarii