Acasă Actualitate ”Dacă vaccinăm mult în martie, aprilie, mai și iunie, vom trece mai...

”Dacă vaccinăm mult în martie, aprilie, mai și iunie, vom trece mai ușor prin valul trei de COVID!”

450
DISTRIBUIȚI

Interviu cu prof. univ. dr. Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecțioease ”Victor Babeș” Timișoara

Domnule prof. dr. Cristian Oancea, poate timișoreanul să aleagă vaccinul cu care să se imunizeze, în acest moment?

Pe piață sunt trei vaccinuri: două cu ARN – Moderna și Pfizer BioNTech – și unul cu virusul neactivat – Astra Zeneca. Fiecare cetățean poate să aleagă. Este clar că vaccinurile actuale cu ARN sunt mult mai bune decât cele care erau în urmă cu 30- 40 de ani. Să nu uităm că prin vaccinuri s-au eradicat multe boli groaznice. Înainte de apariția vaccinurilor, speranța de viață era la 40 -45 de ani. Acum omul ajunge la vârsta de 80 -90 de ani.

De ce credeți că țara arată cu degetul Timișul, fiindcă aici sunt multe cazuri de COVID?

Se pare că Timișul devine încet-încet stigmatizat, dar mi-e greu să cred că numai în Timiș sunt mulți oamenii cu COVID și în celelalte județe nu. Toți ne arată cu degetul de parcă am fi ciumați. Este clar că nu se testează în alte județe, de aceea apar mai puține cazuri cu COVID. 10% din testele la nivel național sunt în Timiș, în general. Acesta a fost procentul miercuri. Dovada este clară: aici se testează mult. E bine asta.

Atunci să ne dea și mai multe vaccinuri?

La prima vedere așa ar trebui, dacă avem incidență crescută. Mulți din Timișoara se duc să se vaccineze la Oravița sau Moldova Nouă sau Baia de Aramă. Nu e normal asta. Oamenii vor să se vaccineze, dar nu au cu ce. Totuși și aici apare o chestiune. Ar trebui să se dea vaccinuri uniform pe toată țara, în funcție de datele de la Institutul Național de Sănătate Publică, fiindcă e bine să se vaccineze cât mai mulți locuitori. E o chestiune cu du-te vino. Ai multe cazuri, fiindcă testezi, dar vaccinarea trebuie să se desfășoare în toată țara. Vestea bună e că în luna martie vor intra în țară foarte multe vaccinuri, de la toate companiile. Atunci în două săptămâni se va rezolva problema lipsei vaccinurilor, iar vaccinarea va reveni în forță.

Cum credeți că va fi la vară în Timișoara și în țară, dat fiind că în acest an vom avea și un număr important de vaccinați, dar și că mulți au trecut prin boală și vor fi imuni?

Noi stăm foarte bine în statistica europeană în această privință, dar apar unele probleme. În Europa se regăsesc toate tulpinile coronavirusului periculoase și britanică și braziliană și africană. Acestea sunt acoperite de vaccinurile existente pe piață. Nu știm dacă vor mai apărea mutații și tulpini noi. Cei de la Pfizer au spus că oricând ei vor putea să adapteze vaccinul și pentru noile mutații care nu vor fi acoperite. Depinde cât vom putea prinde prin vaccinare și atunci viața noastră va fi mai aproape de normalitate.

Ce înseamnă valul trei de care se vorbește în Occident?

E riscul să ne lovească valul trei care acum a lovit țările din Occident: Italia, Franța, Germania, Marea Britanie. Nu știu când va veni și la noi. Valul trei înseamnă o creștere exponențială a numărul de cazuri cu noile tulpini. La noi în România cea britanică se găsește în principalele localități, inclusiv în Timișoara. Nu știm cât ne va afecta cum va crește. Gripa spaniolă a avut patru valuri. Dacă tulpina britanică va provoca o transmitere comunitară mult mai crescută și mai agresivă cu o letalitate mai mare, atunci trebuie să fim foarte prudenți. Britanicii au reușit să reducă cu 80% rata de infectare aplicând măsuri eficiente. Trebuie prudență în continuare și trebuie să ne vaccinăm cât mai mulți.

Așadar trebuie mare atenție și vaccinare intensă?

La începutul verii anului 2020, între valul unu și doi,  mai aveam 2 cazuri în Timiș cu COVID, apoi în două săptămâni s-a umplut spitalul cu pacienți cu COVID. Nu ne venea a crede ce aflux de pacienți aveam într-un  termen așa scurt. Acum la nivel de țară suntem într-o pantă descendentă. Sperăm că creșterea să fie mai lentă, dat fiind aceste noi tulpini agresive, și că procesul de vaccinare va decurge intens din martie. Valul trei a lovit mai dur țările occidentale și au fost nevoite să ia măsuri dure. Vom vedea ce va fi la noi. Important să vaccinăm cât mai mulți cetățeni să putem contracara valul trei. Vom vedea și ce va fi de sărbătorile de Paște 2021. Dacă vaccinăm mult în martie, aprilie, mai și iunie, și fiindcă mulți au trecut prin infecție, poate vom trece mai ușor prin valul trei. Poate vom avea o vară și o toamnă mai liniștite.

Cum vi se pare că decurge vaccinarea în Timișoara?

Se vaccinează în funcție de dozele existente. Dacă sunt doze, se vaccinează, dacă nu, nu. Putem să deschidem noi centre, dar ne trebuie vaccinuri. E o problemă europeană în acest moment: lipsa vaccinurilor. Au depus acreditarea și Jonson&Jonson. Oricum toate vaccinurile sunt foarte bune și eficiente. Vom vedea cum ne vor afecta tulpinile noi agresive. E bine că în Timiș se testează și se vaccinează.

Comentarii

comentarii