Acas─â Economic Dan Armeanu (ASF): Pandemia COVID-19, impact minim asupra fondurilor de pensii private

Dan Armeanu (ASF): Pandemia COVID-19, impact minim asupra fondurilor de pensii private

1009
DISTRIBUIȚI

La finalul lunii septembrie, fondurile de pensii private au ├«nregistrat rentabilit─â╚Ťi real pozitive pentru participan╚Ťi

 Pia╚Ťa pensiilor private a reu╚Öit s─â fac─â fa╚Ť─â provoc─ârilor generate de criza COVID-19 pun├ónd ├«n eviden╚Ť─â capacitatea sistemului de pensii private de a ob╚Ťine profit pentru participan╚Ťi, chiar ╚Öi ├«n condi╚Ťii adverse.

 Rezilien╚Ťa sistemului ├«n perioada de criz─â este determinat─â at├ót de calitatea gestionarii fondurilor de pensii,  de optimizarea portofoliilor de investi╚Ťii, c├ót ╚Öi de activitatea de reglementare ╚Öi supraveghere.

Pandemia  manifestat─â intens la ├«nceputul  anului 2020 a determinat ├«nchiderea sau reducerea activit─â╚Ťilor economice cu repercusiuni severe asupra pie╚Ťelor financiare care au experimentat  redirec╚Ťionarea fondurilor b─âne╚Öti c─âtre active de calitate ├«nalt─â ╚Öi volatilitate redus─â, sau chiar c─âtre numerar. Comparativ cu decembrie 2019, indicii bursieri au cunoscut contrac╚Ťii semnificative (de exemplu BET a sc─âzut cu 28,4%, Eurostoxx50 cu 25,65%), iar ├«n cazul Rom├óniei (╚Ťar─â cu deficite gemene: fiscal ╚Öi de cont curent) randamentul titlurilor la 10 ani a crescut cu 50 bps ├«ntre februarie ╚Öi martie.

├Än fa╚Ťa acestor ╚Öocuri, at├ót pe partea de cerere, c├ót ╚Öi de ofert─â, guvernele ╚Öi b─âncile centrale au demarat programe masive de relaxare fiscal─â ╚Öi monetar─â, astfel ├«nc├ót la final de septembrie o mare parte din pierderile aferente trimestrului I au fost recuperate. Astfel, indicele BET a avut o evolu╚Ťie pozitiv─â de 18,35% ├«n perioada martie-septembrie, indicele Eurostoxx600 a crescut cu 16,83%, iar randamentul titlurilor de stat ale Rom├óniei a cobor├ót de la 4,56% la 3,7% (randament mai mic, pre╚Ť mai mare, deci evaluare mai mare).

Fondurile de pensii private din România, cu expunere preponderent locală și regională au reușit să gestioneze eficient criza, astfel încât la finalul trimestrului III 2020 ratele de rentabilitate au fost real pozitive.

├Än luna martie 2020, pie╚Ťele financiare au fost afectate de corec╚Ťii masive, ca urmare a pandemiei ╚Öi reducerii activit─â╚Ťii economice, astfel ├«nc├ót ╚Öi rata medie ponderat─â de rentabilitate a fondurilor de pensii administrate privat a ├«nregistrat niveluri sc─âzute.  

Evolu╚Ťia ulterioar─â pozitiv─â a pie╚Ťei financiare (ac╚Ťiuni, titluri cu venit fix) dup─â anun╚Ťarea ╚Öi implementarea unor m─âsuri de sprijinire a economiei a permis recuperarea pierderilor anterioare, astfel ├«nc├ót la finalul lunii septembrie 2020 rata medie ponderat─â de rentabilitate a dep─â╚Öit nivelul consemnat la ├«nceputul anului, fiind de 4,7503%.

Av├ónd ├«n vedere c─â rata medie a infla╚Ťiei pe ultimii 5 ani a fost de 2,42% se poate observa c─â fondurile de pensii Pilon II au ├«nregistrat randamente real pozitive cu mult peste dob├ónzile aferente depozitelor bancare.

                Fondurile de pensii facultative cu risc mediu au ├«nregistrat o sc─âdere conjunctural─â de scurt─â durat─â ├«n martie ╚Öi au recuperat integral sc─âderea, reu╚Öind s─â genereze la final de septembrie o rat─â medie ponderat─â de rentabilitate de 4,1255%, peste rata medie a infla╚Ťiei din ultimii 5 ani, participan╚Ťii beneficiind de randamente real pozitive.

┬áRata medie de rentabilitate a fondurile de pensii facultative cu risc ridicat a consemnat o evolu╚Ťie similar─â de scurt─â durat─â ├«n luna martie, pentru ca ulterior, pe fondul evolu╚Ťiei pozitive a pie╚Ťelor financiare, s─â ├«nregistreze o rat─â medie de rentabilitate situat─â la un nivel similar cu cel de la ├«nceputul anului.┬á

Se observ─â c─â ├«n ciuda volatilit─â╚Ťii ridicate ╚Öi a ajust─ârilor de pre╚Ťuri ale activelor financiare, la sf├ór╚Öitul trimestrului I ╚Öi la ├«nceputul trimestrului II, fondurile de pensii private au reu╚Öit s─â minimizeze impactul negativ al pandemiei asupra valorii activelor aflate ├«n gestiune ╚Öi s─â ├«nregistreze, la final de septembrie, rentabilit─â╚Ťi real pozitive pentru participan╚Ťi.

├Än concluzie, sc─âderile de rentabilitate ├«nregistrate ├«n perioada de lockdown au fost conjuncturale, bazate pe sentiment ╚Öi au fost cu mult mai reduse dec├ót cele ├«nregistrate de pie╚Ťele financiare, datorit─â optimiz─ârii structurii portofoliilor. Pe m─âsur─â ce pie╚Ťele ╚Öi-au revenit, fiind influen╚Ťate de deciziile guvernelor ╚Öi b─âncilor centrale, fondurile de pensii au recuperat integral sc─âderile respective ╚Öi mai mult, ├«n septembrie, se situeaz─â peste valorile ├«nregistrate la ├«nceputul anului. ├Än func╚Ťie de evolu╚Ťia crizei sanitare ╚Öi a posibilit─â╚Ťii de instituire a unui nou lockdown este posibil ca economia s─â ├«nregistreze o nou─â contrac╚Ťie cu efecte asupra pie╚Ťelor financiare, inclusiv asupra fondurilor de pensii ╚Öi de investi╚Ťii. Astfel, putem asista ├«n lunile urm─âtoare la perioade cu volatilit─â╚Ťi ridicate ╚Öi sc─âderi conjuncturale. Cu toate acestea, efectele asupra fondurilor de pensii vor fi limitate datorit─â diversific─ârii ╚Öi gestion─ârii prudente a portofoliilor. 

Comentarii

comentarii