Acasă Editorial Dan Bedros, lider indubitabil

Dan Bedros, lider indubitabil

DISTRIBUIȚI

Lia Lucia EpureCompetiţia economică din lume, din România, de oriunde,  scalele  valorice stabilite cu sau fără logică, cu sau fără bun simţ, ne fac să fim uimiţi sau admirativi în faţa unor scene de viaţă. Una dintre cele mai de succes companii din Europa este, fără îndoială, ALCATEL. Compania multinaţională l-a avut în fruntea sa pe Dan Bedros, care, pe lângă lungul şir de recomandări profesionale imbatabile, a devenit, între altele, Cavaler de Onoare, titlu conferit de Franţa, foarte rar, unui cetăţean din Europa de Est. Competenţa sa profesională şi managerială, dar, în plus, felul său de a fi, modestia, umorul, francheţea, şarmul, capacitatea de a-i sprijini pe cei din jur, susţinerea pe care le-a oferit-o celor din jur, modul în care a construit  şi condus o echipă mai bine de 15 ani au făcut din Dan Bedros un nume. ALCATEL nu mai este o companie europeană. Firma s-a asociat cu Lucent, companie americană, clipă din care Alcatel nu a mai fost o compania pur europeană. Regulile se schimbă. Oamenii, şi ei. Totul se mişcă, pentru că oricum ne aflăm în plină tornadă a schimbărilor mondiale.
Din ea, Dan Bedros s-a retras (s-a pensionat) de la Alcatel, moment care i-a şocat pe oameni, iar  echipa a simţit că şi-a pierdut liderul.
Dan Bedros este un lider înnăscut. Este modelul ideal al liderului care mixează, prin vocaţie şi dar de la Dumnezeu, calităţile relevante şi pozitive din toate tipurile de lideri descrise de psihologia  personalităţilor: este şi impunător, dar este  blând, este un model, dar rămâne modest.
Alcatel a fost singura companie multinaţională cu sediul central în România! Mult? Puţin? Important.
Atât pentru România, cât şi pentru români.
Destul cu imaginea făcută de infractori, de ţiganii care-şi vând copiii pe nu ştiu unde, destul cu  figurile care ne făceau rău.
Dan Bedros  este antipodul, este figura luminoasă lângă care poţi să creşti. Retragerea lui Dan Bedros a  generat un lung şir de întrebări. Ştim de ce.
Dan Bedros nu a  acceptat să-şi trădeze familia sa mare, formă din oamenii din echipă, cei care-i deveniseră apropiaţi, cei pe care se baza şi cei care se bazau pe el. Modelul pleacă? Este greu  pentru un angajat să-şi simtă reperul profesional şi moral în altă parte.
Mutarea brutală a elementelor care  construiesc structura de rezistenţă  a unei construcţii robuste creează dezechilibre. Dan Bedros poate dezechilibra  şi o piramidă  istorică. Forţa sa este aceea a unui lider născut, nu făcut.
Nu este suficient ca  managerul să fie bun, să ştie legi, reguli, convenţii şi norme, dacă nu este  lider, dacă nu este capabil să-i influenţeze prin modelul pe care-l reprezintă, pe cei din jur.
Liderul  creează  drum, fără să ceară să fie urmat. El este urmat!
Dacă plecarea lui Dan Bedros de la Alcatel a creat un  frison angajaţilor, mă întreb când o să-l creeze şi noului patronat!?.

Comentarii

comentarii