Acasă Actualitate Dan Diaconu, despre tarifele la gigacalorie propuse de administrația Fritz: „Nu știu...

Dan Diaconu, despre tarifele la gigacalorie propuse de administrația Fritz: „Nu știu dacă (…) e o mutare de marketing politic sau (…) specialiștii utilizează cu greu Excelul”

DISTRIBUIȚI

Marți, 2 noiembrie, fostul viceprimar al Timișoarei, Dan Diaconu, își prezintă opinia în legătură cu prețurile la gigacalorie propuse de administrația Fritz. Comparând calculele făcute de Colterm pentru Timișoara și cele realizate de ANRE pentru alte orașe, Diaconu a ajuns la concluzia că există anumite… „erori”. Acesta nu exclude ca posibilitatea ca aparentele nereguli să reprezinte o strategie de „marketing politic”.

Vă amintim că, în urmă cu câteva săptămâni, consiliul de administrație (CA) al Colterm a propus triplarea tarifului la gigacalorie plătit de abonații companiei, de la 242 de lei/Gcal la 746 lei/Gcal (644 lei/MWh). Asta în condițiile în care subvenția primăriei rămâne la 241 lei/Gcal (207,27 lei/MWh), nivelul maxim prevăzut de lege. La câteva zile de la acest anunț, însă, primarul Dominic Fritz a declarat că acest lucru ar însemna un cost mult peste puterile timișorenilor, astfel că le va propune consilierilor locali să aprobe „numai” o dublare a tarifului actual.

După declarațiile lui Fritz, Roxana Iliescu presupunea că, încă din start, actuala administrație dorea o dublare a tarifelor, dar că, din motive de publicitate, conducerea Colterm a început să vorbească despre necesitatea unei triplări. Acum, Dan Diaconu vorbește „pe cifre”, într-o postare pe rețelele de socializare, tot despre presupuse intenții de marketing politic.

„Competenții au calculat. Le-a «ieșit» triplarea prețului gigacaloriei. Unii dintre noi mai au, însă, și curiozități, iar cum ANRE (Autoritatea națională în domeniul energiei) a aprobat acum câteva zile prețurile de producție a gigacaloriei pentru un număr important de orașe, am făcut o comparație între prețurile aprobate de ANRE și prețurile propuse de administrația din Timișoara”, spune fostul viceprimar liberal, actual simplu consilier local.

Acesta ține să menționeze că există trei metodologii diferite de calculare a costurilor de producție a energiei termice la Timișoara: la CET Sud, „după o metodologie proprie dar avizată de ANRE”; în centralele de cartier, „oarecum asemănător”; iar în CET Centru, „după o metodologie laxă ANRSC”. De asemenea, spune Diaconu, la Timișoara se poate produce agent termic și pe cărbune, nu doar pe gaz, al cărui preț a „explodat”. După aceste mențiuni, liberalul trece la cifre:

„Ce a ieșit din calculele «specialiștilor» noștri:

  1. Timișoara propune un preț de producție de 655 lei / Gigacalorie, în timp ce cel mai mare preț de producție calculat de ANRE este 386 lei/Gigacalorie în Bacău.
  2. A fost greu de jonglat cu prețul de producție din CET Sud (combustibil cărbune și aviz ANRE), astfel că acest preț a rămas în limite rezonabile, adică 338 lei/Gigacalorie, în linia celorlalte orașe.
  3. «Specialiștii» au contrabalansat cu prețul de producție în CET Centru (exclusiv pe gaz) pe care l-au calculat la 992 lei / Gigacalorie !!!!, triplu față de alte orașe care au centrale pe gaz.
  4. Pentru că boomul nu ieșea nici astfel – au calculat o pondere de 50-50 (aprox.) în producție între cele două centrale, deși e evident că un astfel de lucru nu e posibil și toate declarațiile oficiale sunt că se va merge preponderent pe cărbune”.

Subiectul acestor calcule a fost atins, parțial, și în „dezbaterea publică” de luni. Petru Olariu, președinte FALT, singurul participant, a cerut anumite explicații. Pe scurt, reprezentanții primăriei și ai Colterm vorbeau de faptul că în calculele ANRE nu sunt luate în calcul și uzura sistemului și prețul real al certificatelor de poluare. Pe larg, s-a convenit că Olariu va primi răspunsuri complete în privat. Olariu cerea, printre altele, și justificarea creșterilor aferente capitolelor de „alte cheltuieli materiale” de la nivelul zecilor de mii la nivelul sutelor de mii de lei și prezentarea salariilor conducătorilor Colterm.

Revenim la postarea lui Diaconu. Spre final, acesta scrie: „Nu știu dacă motivul acestor «minuni» e o mutare de marketing politic, sau dacă pur și simplu specialiștii utilizează cu greu excelul. Bunul simț, însă, spune că e un calcul cel puțin ciudat. Consecințele aprobării prețului pe termen scurt, mediu și lung ar fi un dezastru pentru abonații Colterm, Primărie (unde cheltuielile pot crește cu câteva zeci, dacă nu peste o sută de milioane de lei) și sistemul centralizat de termoficare (ce va rămâne fără abonați în primăvară)”.

Luni, la dezbatere, viceprimarul Ruben Lațcău i-a criticat pe consilierii locali PNL, PSD și PRO România pentru că nu au participat. Au făcut-o, doar mai mulți consilieri USR PLUS, însă, dintre aceștia, singura care a intervenit a fost Aida Szilagyi, care doar a ținut să menționeze că, în opinia sa, „ANRE nu dă aprobări fără să verifice” și că nu toți consilierii locali au pregătire în domeniu și tocmai de aceea este cerut sfatul specialiștilor.

Comentarii

comentarii