Acasă Sănătate Dan Gaiţă, Dorel Săndesc şi Horia Cristian – trei medici din Timişoara...

Dan Gaiţă, Dorel Săndesc şi Horia Cristian – trei medici din Timişoara care aproape au câştigat lupta pentru interzicerea fumatului în România

DISTRIBUIȚI

dan gaitaDoctorul cardiolog Dan Gaiţă, dr. Dorel Săndesc, specialist ATI, şi dr. Horia Cristian, toţi din Timişoara, sunt trei dintre experţii şi fondatorii Coaliţiei România Respiră care aproape au câştigat lupta pentru interzicerea fumatului în spaţiile publice închise.
dorel sandescPropunerea legislativa a intrat pe Ordinea de zi a Camerei Deputaţilor de miercuri, 25 noiembrie. Plenul este convocat pentru ora 10.00, cu vot final la 14.30.
”Se apropie momentul istoric pentru această iniţiativă… Suntem cu toţii nerăbdători şi emoţionaţi, după o muncă de aproape 9 luni. Pentru o parte din fondatorii şi experţii Coaliţiei România Respiră (prof. dr. Mihălţan, dr. Gabriel Tatu-Chiţoiu, dr. Magdalena Ciobanu, conf. dr. Ioan Mircea Coman, prof. dr. Dan Gaiţă, prof. dr. Dorel Săndesc, Cornel Radu-Loghin) este o muncă de aproape o viaţă… Sperăm să le putem mulţumi în curând prin adoptarea legii”, a informat Coaliţia România Respiră. De asemenea, din Timişoara şi dr. Florică Bârsăşteanu parlamentar a militat în cadrul coaliţiei pentru oprirea fumatului în spaţiile publice închise.
Coaliţia România Respiră susţine că interzicerea fumatului în toate spațiile publice închise, așa cum sunt definite în scopul legii (localuri, cluburi, baruri, restaurante, orice alt spațiu închis destinat utilizării colective) reprezintă un pas major spre prevenirea acelor afecțiuni care plasează România în topul țărilor europene, cu un efect dramatic din punct de vedere economic și social.
Coaliţia salută, de asemenea, avizul pozitiv pentru amendamentele care vizează protejarea generațiilor tinere, atât prin interzicerea completă a fumatului în orice spațiu destinat utilizării colective de către copii, cât și prin descurajarea oricăror activități cu potențial impact asupra acestora (utilizarea țigărilor electronice în apropierea copiiilor, interzicerea expunerii vizibile la vânzare a produselor din tutun). Toate aceste măsuri vor contribui la scăderea prevalenței acestui comportament dăunător la vârste foarte tinere, cât și la reducerea expunerii copiiilor în medii cu potențial nociv ridicat.
“Amendamentele suplimentare în acest sens depuse chiar de către președintele Comisiei pentru Sănătate și Familie, prof. dr. Corneliu-Florin Buicu, alături de cele propuse de către membrii ai Comisiei (deputat Horia Cristian, deputat Bonis Istvan), ne întăresc convingerea că principiile care stau la baza întregii modificări legislative vor fi promovate cu succes în rândul tuturor membrilor Camerei Deputaților și că vor contribui la un vot covârșitor pozitiv în plenul forului legislativ. Ne dorim ca acest proiect legislativ, o dată adoptat de către plenul Camerei Deputaților, să reprezinte un model de inițiativă a societății civile, de democrație participativă, în folosul general al comunității din care facem parte. În sfârșit, am deschis o pagină europeană unde protecția fumătorului pasiv este vitală și exersată de ani de zile de majoritatea țărilor din comunitatea europeană, cu ecouri pozitive în bugetul fiecărei țări care a și aplicat-o demult și în starea de sănătate a națiunii. Este un drum deschis care va permite sa ne gândim pe viitor și la alte completări legislative ce vor propulsa România în zona “verde” a țărilor care își protejează real cetățenii”, este mesajul Coaliţiei România Respiră.
Votul aleşilor din Camera Deputaților are puterea de decizie. Este vorba de proiectul privind modificarea şi completarea Legii nr.349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun (PL-x 399/2011) – lege ordinară. Proiectul a fost adoptat de Senat în urmă cu 4 ani, în data de 8.06.2011. Acesta a fost aprobat şi de Comisia pentru sănătate în 16.11.2015. “Aproximativ 150.000 de români mor anual din cauza bolilor cardiovasculare, reprezentând circa 60% din totalul deceselor înregistrate, iar estimările indică date la fel de alarmante pe viitor, în special prin contribuţia factorilor de risc cardiovascular: hipertensiune arterială, dislipidemie, diabet zaharat, obezitate, sedentarism şi, bineînţeles, fumatul”, susţine Fundaţia Română a Inimii, unde prof. dr. Dan Gaiţă este coordonator naţional pe prevenţie.

Comentarii

comentarii