Acasă Politica Dan Lazea, preşedinte Forţa Civică Timiş, s-a retras din prim-planul vieţii politice...

Dan Lazea, preşedinte Forţa Civică Timiş, s-a retras din prim-planul vieţii politice – INTERVIU

1181
DISTRIBUIȚI

dan lazea

Dan Lazea, vicepreşedinte Forţa Civică şi preşedinte al filialei Timiş, a ales să se retragă din politică.

Fostul consilier al preşedintelui Emil Constantinescu şi actual prorector al Universităţii de Vest din Timişoara susţine că este vorba despre o retragere cauză de incapacitatea de a se implica într-o perioadă în care este foarte ocupat. Însă, dincolo de programul încărcat, Lazea îşi explică decizia prin eşecul proiectului Mihai Răzvan Ungureanu – candidat la Preşedinţia României în 2014.

Reporter: – Ce se întâmplă cu Forţa Civică în Timiş?

Dan Lazea: – Nu mai sunt implicat în proiectul acesta. E o decizie mai veche, dar a fost în paşi. O retragere cauzată de incapacitatea de a mă implica, într-o perioadă în care sunt foarte ocupat. A fost o decizie treptată şi naturală. De fuziunea cu PDL în Timiş se ocupă domnul Gurbină, care a fost candidatul partidului pe Colegiul 3.

Rep.: – V-aţi retras de tot din politică?

Dan Lazea: – Să vedem ce se întâmplă pe partea asta. Nu mai înţelege nimeni care politică. Eu am avut un angajament vizavi de un proiect politic care presupunea o candidatură, vizavi de o persoană pe care eu am susţinut-o la momentul respectiv. Proiectul candidaturii domnului Ungureanu a devenit din ce în ce mai imposibil şi, din cauza asta, nu am momentan altă opţiune. Dacă se reactivează acest proiect, sunt alături de el. Asta e ce m-a motivat în urmă cu 8-9 luni să-l sprijin pe MRU. Aşa că momentan nu am o motivaţie directă vizavi de ce înseamnă politică. Dacă se clarifică lucrurile într-un fel, o să vedem.

Rep.: – Totuşi, domnul Ungureau pare că va avea un rol destul de important în viitorul mare partid de dreapta.

D.L.: – Da, nu am niciun dubiu vizavi de faptul că va avea un cuvânt important de spus în politica românească în următorii ani. Eu nu am făcut un calcul de oportunitate, pragmatic. Eu am avut în vedere un proiect, în care eu credeam şi cred în continuare, vizavi de capacităţile şi competenţa domnului Ungureanu de a exercita funcţia de preşedinte al României, spre binele României. Pentru asta eram dispus să sacrific timp, energie şi competenţele pe care le am, pentru a sprijini îndeplinirea acestui proiect.

Rep.: – Dar rezultatele de la europarlamentare nu au demonstrat lipsa de perspectivă a unui asemenea proiect?

D.L.: – Rezultatele de la europarlamentare au fost în urma unor greşeli ale partidului, nu ale lui personal. Dacă partidul nu a fost în stare să sprijine un astfel de proiect, s-a văzut şi după aceea că e incapabil să funcţioneze mai departe. Ca dovadă, această fuziune, în condiţiile în care este făcută. Nu e vina domnului Ungureanu că nu a avut o structură care să-l susţină în acest proiect. Până la urmă, un proiect de preşedinţie nu se poate face cu un partid de dimensiunile la care era Forţa Civică.

Rep.: – Excludeţi o revenire în politică?

D.L.: – Implicarea mea politică era legată de sprijinirea candidaturii şi proiectului domnului Ungureanu la Preşedinţia României în această toamnă. Momentan e tot ce am de spus.

Rep.: – Deci nu veţi fi nici membru al noului partid de dreapta.

D.L.: – Dacă o să vreau să fiu membru de partid, o să fiu membru de partid pe cont propriu, nu prin vărsare naturală. Vreau mai întâi să mă interesez care e statutul juridic al acestei forme de fuziune şi în funcţie de asta voi lua o decizie.

Comentarii

comentarii