Acasă Actualitate Dana Sarmeș, abonată la banii Centrului de Proiecte, după ce a avut-o...

Dana Sarmeș, abonată la banii Centrului de Proiecte, după ce a avut-o pe directoarea Alexandra Rigler pe statul de plată

DISTRIBUIȚI

Finanțările ”penale” ale Centrului de Proiecte al Primăriei Timișoara continuă pe bandă rulantă. Acum, că am intrat și oficial în anul Capitalei Culturale Europene, acordarea cu dedicație a finanțărilor din bani publici pentru camarila din jurul primarului USR Dominic Fritz a atins cote inimaginabile.

”Vedeta” finanțărilor este Dana Sarmeș, președinte al Asociației Culturale Contrasens. Anul trecut ea a reușit performanța (deocamdată neelucidată de organele de control) de a fi evaluator într-o comisie de acordate a finanțărilor, și de a avea nu mai puțin de trei proiecte aprobate, în valoare totală de 60.000 de euro, în alte comisii.

Evaluatorii ”independenți” din cadrul Centrului de Proiecte au reușit să-și dea bani, în cârdășie, pentru propriile asociații sau cele ale prietenilor. Majoritatea dintre evaluatorii angajați pe bani grei de Primăria Timișoara se cunosc și colaborează între ei în multe proiecte în timp ce dețin funcții publice tot în domeniul cultural.

Potrivit Regulamentului Centrului de Proiecte Timișoara și a declarației pe proprie-răspundere de imparțialitate pe care aceștia au semnat-o, ”evaluatorii nu trebuie să fie rude sau afini cu niciunul dintre solicitanți, nu trebuie să dețină părți sociale, de interes sau acțiuni din capitalul solicitanților, să nu facă parte din conducerea societăților/asociațiilor solicitanților și să nu aibă niciun interes patrimonial, nepatrimonial sau de orice altă natură privind proiectele solicitanților care să le afecteze decizia de evaluare”.

Vorbe în vânt, pentru că s-a inventat o schemă care eludează ”propria răspundere”.

Astfel, Ovidiu Andriș, pe vremea când era doar manager interimar la Filarmonica Banatul (pentru că acum Fritz a reușit să îl impună manager ”prin concurs”), a avut un proiect câștigat de asociația Trib`Art, de 15.000 de euro, aprobat într-o comisie, în timp ce el este evaluator în altă comisie.

Dar, să ne întoarcem la Dana Sarmeș, director al Asociației Culturale Contrasens, cu ale ei trei proiecte aprobate, în valoare totală de 60.000 de euro.

Unul dintre aceste proiecte ”On Her Side | De partea ei” a dat ”muie” timișorenilor. Cuvântul a apărut de mai multe ori pe un afiș, operă de ”artă”, amplasat, în vara anului trecut, cu acceptul și finanțarea primăriei lui Dominic Fritz, în Piața Unirii, la câțiva pași de Domul Catolic și Muzeul de Artă. Artista care l-a semnat a fost Ana Petrovici-Popescu, dar cea care a realizat proiectul, cu banii timișorenilor a fost ”celebra” Dana Sarmeș.

În luna august 2022, pentru că schema cu evaluările și finanțările încrucișate deja bătea la ochi, Dana Sarmeș a înființat o firma de publicitate: Tetra Expert SRL. Sediul social al firmei are aceeași adresă cu cea a Asociației Culturale Contrasens. Cu gândul, dar mai ales cu convingerea, că poate mulge mai mulți bani de la prietenii din Centrul de Proiecte. Nu au trecut decât câteva luni și, în 16 ianuarie 2023, prin achiziție directă, firma nou înființată, cu un singur angajat, a primit 190.500 lei (38.552 euro), pentru “servicii de gestionare relații cu publicul pentru Expoziția inaugurala program cultural Timișoara 2023”.

Conform anunțului de pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, de acești bani, firma Danei Sarmeș a trebuit să îndeplinească, cu acel unic angajat, următoarele sarcini: “asigurare program de custozi – un grup de custozi selectați special pentru acest program vor asigura comunicarea și medierea constantă a expoziției, supravegherea și interacțiunea directă cu publicul; asigurare tururi ghidate – tururi ghidate recurente sau punctuale, pentru diferite grupuri țintă, care prezinta parcursul expoziției integral sau o selecție – inclusiv una tematică, sau subiectivă – trecuta prin filtrul mediatorilor sau al invitaților; asigurare program pentru școli și public tânăr; servicii de monitorizare și evaluare – implementarea unui sistem de a monitoriza și evalua participarea publicului”.

Expoziția în cauză, ”Chronic desire – Sete cronică”, este organizată de Centrul de Proiecte Timișoara în mai multe locaţii, pe lângă Muzeul ”Corneliu Mikloşi”, la Comenduirea Garnizoanei, Palatul Ştefania şi Bastionul Maria Theresia. Programul este coordonat de Asociația Culturală Contrasens & Tetra Expert.

Nu trebuie trecut cu vederea și faptul că Dana Sarmeș, patroana noii firme de publicitate și președintele Asociației Culturale Contrasens, a avut chiar și un contract legal de colaborare cu Alexandra Rigler, înainte ca aceasta din urma să devină director al Centrului de Proiecte. Conform declarației de avere depusă de Rigler în iunie 2021, ea a primit suma de 1.800 de lei, pe drepturi de autor, de la Asociația Contrasens.

 

Comentarii

comentarii