Acasă Actualitate Dascălii care nu vor să supravegheze bacalaureatul nu riscă mai nimic

Dascălii care nu vor să supravegheze bacalaureatul nu riscă mai nimic

DISTRIBUIȚI

2.000 de profesori din Timiş vor suporta o nouă umilinţă adusă învăţământului…
Uta MarinPeste 2.000 de cadre didactice sunt implicate în buna desfăşurare a bacalaureatului din Timiş. Până acum nimeni nu a depus vreo cerere de retragere de la examen, deşi vor fi plătiţi pentru munca prestată, în timpul şi după examenul naţional, de două ori mai puţin ca în 2008. Dacă vor, totuşi, să nu se prezinte la supravegheat, ascultat sau corectat de lucrării, dascălii din Timiş nu riscă nici o observaţie sau sancţiune salarială. Singurul lucru pe care l-ar putea pierde este să nu mai fie incluşi în comisiile examenelor naţionale de anul viitor.

Peste 7.000 de elevi ameninţaţi cu un bac corect…

“Banii sunt puţini, dar, cred eu, ce contează mai mult este binele elevului. Dacă tot ni se cere să centrăm învăţământul pe elev, acum e momentul să dăm dovadă că putem face acest lucru. Nu cred să se retragă cineva şi cred că sindicatele ne vor sprijini în buna desfăşurare a examenului ce începe luni”, spune Marin Popescu, inspectorul şcolar general-adjunct din cadrul IŞJ Timiş. La examenul de bacalaureat în Timiş s-au înscris 7.160 de elevi. Profesorii sunt ameninţaţi de guvern cu puşcăria dacă nu vor fi corecţi, dar, în acelaşi timp, remuneraţiile pentru bac s-au înjumătăţit faţă de 2008. În Timiş, întâlnirea finală dintre  inspectoratul şcolar şi directori, unde se vor pune la punct ultimele detalii ale examenului are loc sâmbătă, de la ora 9, la Colegiul Naţional “Ion Vidu” din Timişoara. Tot atunci se vor trage la sorţi şi comisiile de bac. Duminică, la aceeaşi unitate de învăţământ, de la ora 10, are loc instruirea vicepreşedinţilor şi preşedinţilor de comisii. “Anul acesta, indulgenţa profesorilor ar putea avea caracter infracţional. Dacă un dascăl este prins că încearcă să fraudeze bac-ul, din partea noastră riscă cel puţin un avertisment sau o penalizare de 15% din salariu, pe o perioadă cuprinsă între 1-6 luni”, mai spune Popescu.

“Criza este o mană cerească pentru incompetenţii care ne conduc”

Ministerul Educaţiei a anunţat, joi, că fiecare lucrare corectată la bac va fi plătită cu 4 lei, faţă de 7,5 în 2008, iar profesorii din comisiile pentru examinare orală vor primi doi lei pentru fiecare elev, faţă de 4,7, cât era suma de anul trecut. Şi supraveghetorii vor primi bani mult mai puţini. Pentru un examen, aceştia încasau, în 2008, 65 de lei, iar acum urmează să primească doar 25 de lei. Profesorii universitari ar putea primi 800 de lei, în loc de peste 1.100 de lei, pentru participarea la bac. “Toate porcăriile se ascund sub plapuma crizei. Toate guvernările s-au acoperit cu ceva. Acum, criza este o mană cerească pentru incompetenţii care ne conduc. Nu putem boicota acest bacalaureat pentru că mereu se vor găsi 10% dintre dascăli care o duc atât de rău încât sunt gata să lucreze în plus pentru indiferent ce sumă. Eu nu îi condamn”, spune Marian Uţă, preşedintele Federaţiei Educaţiei Naţionale din învăţământul preuniversitar timişean.
Bacalaureatul va începe luni, de la ora 9, cu proba orală la limba şi literatura română. El va avea loc în perioada 22 iunie – 2 iulie, iar rezultatele vor fi afişate pe 5 iulie. Eventualele contestaţii vor putea fi depuse tot pe 5 iulie, iar rezultatele finale vor fi afişate pe 9 iulie.

Comentarii

comentarii