Acasă Actualitate Dascălii, de două ori mai slab plătiţi, la bac

Dascălii, de două ori mai slab plătiţi, la bac

DISTRIBUIȚI

Virgil Popescu: “Riscă să rămână fără supraveghetori la examene”
virgil popescuDascălii care s-au înscris să corecteze lucrări sau să supravegheze bacalaureatul au aflat joi că vor primi de două ori mai puţini bani decât anul trecut, pentru munca prestată. Decizia ministerială a venit cu trei zile înainte de primul examen de bacalaureat – limba şi literatura română oral, din 22 iunie. Liderul Sindicatului “Spiru Haret” din învăţământul preuniversitar Timiş, Virgil Popescu, este extrem de acid împotriva actualei guvernări şi susţine că Ministerul Educaţie s-ar putea trezi cu o surpriză de proporţii – Profesorii care sperau să-şi rotunjească veniturile prin intermediul bacalaureatului să nu se mai prezinte la examene.

“ Este o bătaie de joc generală”

“Este o bătaie de joc generală. Avem de-a face cu cel mai dezastruos sistem, cel mai slab preşedinte şi un guvern de papagali. Vor avea surprize. Riscă să rămână fără supraveghetori la examene. Oamenii, chiar dacă sunt înscrişi pe liste, nu-i poate obliga nimeni să meargă la bacalaureat”, spune Virgil Popescu, preşedintele Sindicatului “Spiru Haret” Timiş. Concret, Ministerul Educaţiei a anunţat joi că fiecare lucrare corectată la bac va fi plătită cu 4 lei, faţă de 7,5 în 2008, iar profesorii din comisiile pentru examinare orală vor primi doi lei pentru fiecare elev, faţă de 4,7, cât era sume de anul trecut. Şi supraveghetorii vor primi bani mult mai puţini. Pentru un examen, aceştia încasau, în 2008, 65 de lei, iar acum urmează să primească doar 25 de lei. Profesorii universitari ar putea primi 800 de lei, în loc de peste 1.100 de lei, pentru participarea la bac.

Bacalaureat extrem de strict pe bani de bacşiş

Cu doar câteva zile înainte, Ministerul Educaţiei i-a băgat în sperieţi pe dascălii care urmează să corecteze lucrări şi să supravegheze bacalaureatul. Astfel, cadrele didactice care înlocuiesc sau falsifică lucrări, dau candidaţilor soluţii la subiecte, tratează cu neglijenţă examenul de bacalaureat sau colectează bani de la elevi, vor fi sancţionate penal. Membrii comisiilor vor trebui să dea declaraţii scrise că vor respecta metodologia de bacalaureat şi că nu au rude de până la gradul al patrulea printre candidaţii din centrul unde activează, se arată într-o notă a ministerului. Acum ministerul riscă să nu mai aibă pe cine sancţiona, la nivelul în care au înţeles să plătească munca. Bacalaureatul va avea loc în perioada 22 iunie – 2 iulie, iar rezultatele vor fi afişate pe 5 iulie. Eventualele contestaţii vor putea fi depuse tot pe 5 iulie, iar rezultatele finale vor fi afişate pe 9 iulie.

Comentarii

comentarii