Acasă Actualitate Dascălii timişoreni pichetează Prefectura

Dascălii timişoreni pichetează Prefectura

DISTRIBUIȚI

Lipsa de transparenţă, disponibilizările masive şi salariul de mizerie aduc profesorii din nou în stradă…
Zeci de dascăli din Sindicatul „Spiru Haret” vor picheta, vineri, pentru două ore, Prefectura Timiş. Protestul profesorilor va începe de la ora 11. Dascălii sunt nemulţumiţi, în primul rând, de disponibilizările masive din învăţământul preuniversitar şi salarizarea ambiguă. În maxim două săptămâni, conducerea Sindicatului „Spiru Haret” Timiş va organiza un referendum în şcolile şi liceele din judeţ. Dascălii afiliaţi la sindicat vor fi liberi să voteze pentru: grevă generală, boicotarea examenelor, boicotarea anului şcolar sau doar mitinguri şi marşuri de protest. Protestul profesorilor de la Spiru Haret are loc doar la Timişoara, în special pentru că în Timiş situaţia posturilor didactice care vor dispărea nu este deloc clară.

Ghici câţi profesori pleacă de la catedre?

„În Timiş, reducerile de personal din învăţământ sunt foarte ciudate. Nimeni nu ştie câţi profesori vor fi disponibilizaţi, nici măcar o cifră aproximativă. Situaţia este extrem de ambiguă, eu cred că aproximativ 500 de dascăli vor fi afectaţi total de aceste măsuri şi alţi 500 ar putea fi parţial. Oricum, nimic nu este clar. Protestăm şi împotriva salarizării ciudate, finanţării pe cap de elev şi a politicii dezastruoase a Guvernului României”, spune Virgil Popescu, liderul Sindicatului „Spiru Haret” din învăţământul preuniversitar timişean. Posturile didactice ce dispar în Timiş au fost o nebuloasă, încă de la început. Şi organizaţia PSD Timişoara a sărit la gâtul guvernanţilor şi a Inspectoratului Şcolar din cauza scăderii calităţii învăţământului şi a „lipsei de transparenţă”. „Solicităm Inspectoratului Şcolar să dea dovadă de transparenţă în reducerile din sistem, pentru că nici la această oră nu se ştie câţi profesori vor fi disponibilizaţi”, spune Sorin Ionescu, vicepreşedintele PSD Timişoara. Acesta susţine că dacă iniţial era vorba de puţin peste 200 de posturi didactice care vor dispărea în Timiş, ulterior s-a ajuns la 466, iar numărul final va ajunge la peste 600.

„Eu nu am avansat niciodată niciun număr”

Cei care vor să afle câte posturi didactice dispar în Timiş mai au de aşteptat cel puţin o săptămână. Atunci, directorii şcolilor din Timiş vor prezenta listele cu încadrările, care vor fi analizate de către inspectoratul şcolar. Planul de învăţământ pe Timiş va pleca apoi la Bucureşti, unde s-ar putea decide altceva… „Cei care spun că nu suntem transparenţi şi nu avansăm un număr al posturilor didactice care vor dispărea au un anume interes. Eu nu am avansat niciodată un număr în acest sens, chiar dacă unii vor să spun acest lucru doar pentru ca ei să brodeze pe acest număr. Abia la sfârşitul săptămânii viitoare vom putea prezenta o situaţie parţială a posturilor didactice care dispar în Timiş. Asta după ce toţi directorii vor trimite încadrările”, spune Mariana Eftimie, inspectorul şcolar general de Timiş.

Comentarii

comentarii