Acasă Cultura Datini și obiceiuri de Crăciun, la Casa Studenților din Timișoara

Datini și obiceiuri de Crăciun, la Casa Studenților din Timișoara

1091
DISTRIBUIȚI

casastudentilorE vremea celor mai multe și frumoase obiceiuri. E vremea când colindele anunță Nașterea Pruncului Iisus. De aceea, Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș în parteneriat cu Asociația ”Mariana Drăghicescu” organizează joi, 13 decembrie 2018, de la ora 18.00, la Casa Studenților din Timișoara, un spectacol dedicat datinilor și obiceiurilor de Crăciun, dar și memoriei unuia dintre cei mai mari animatori culturali și promotori ai folclorului,  Marioara Murărescu.

Nume importante ale muzicii populare românești vor aduce spiritul curat al Crăciunului de altădată prin cântece și dansuri în care vibrează sufletul românesc: Liliana Laichici, Florentina și Petre Giurgi, Taraful Rizea și Ceata Junilor din Sibiu.

Programul spectacolului va cuprinde colinde și obiceiuri arhaice de colindat din Banat, precum ”Merge Lina la fântână” sau ”Hai, ficior, cu dubele” și dansuri străvechi, repuse în circulație printr-un tablou coregrafic din zona Făgetului intitulat: „Vremea colindelor”, sub îndrumarea maeștrilor coregrafi Brândușa și Nicolae Stănescu. Tabloul obiceiurilor de Crăciun va fi completat de soliștii: Adina Hada, Răzvan Năstăsescu, Aurelian Suciu, Dan Necșa, Ciprian Pop și Cristian Tomoni; Ansamblul ”Opincuța” din Republica Moldova și Dobașii de pe Valea Izei. Acompaniamentul va fi asigurat de Orchestra Ansamblului Profesionist Banatul, dirijor: Sebastian Roșca.

Spectacolul este dedicat memoriei Marioarei Murărescu, care a contribuit la dezvoltarea carierei artistice a multor interpreți de muzică populară. ”Au ieșit la lumină, odată cu dragostea din sufletul meu” spunea doamna care a intrat in istorie cu emisiunea Tezaur folcloric.

Spectacolul face parte din programul ”Datini și obiceiuri de Crăciun” și ”Sărbătoarea Crăciunului – in memoriam Marioara Murărescu”.

Invitațiile se găsesc la sediul sediul CCAJT, str. E. Ungureanu nr. 1, Timișoara. Evenimentul este  finanțat de Consiliul Județean Timiș.

 

Comentarii

comentarii