Acasă Editorial De 8 Martie, la Timișoara, am primit jandarmi din Oltenia! Să ne...

De 8 Martie, la Timișoara, am primit jandarmi din Oltenia! Să ne păzească!

5416
DISTRIBUIȚI

Cine a trăit Revoluția de la Timișoara, și nu ”furturile de revoluții” de pe nu-știu-unde, va înțelege exact textul meu. Cine nu a trăit nu va înțelege, decât poate cu anumite eforturi, dar nu va fi important. Ne amintim cum în plină revoluție autentică, aici, Ceaușescu mobilizase hoarde de bătăuși, cică niște ”gărzi patriotice” care au și venit la Timișoara, să ne învețe minte. Ba să ne apere de unguri, ba să ne bage mințile în cap, noi fiind niște huligani. De unde erau gărzile mai patriotice decât zecile de mii de timișoreni, apoi peste 150 000 de timișoreni? De unde să fie? Din Oltenia: Caracal, Craiova, și nu mai contează acum. Ei veneau să salveze ”patria comunistă” de huliganii răzvrătiți din Banat. Of, of, ce bine este acum că noi nu ne-am oprit, și e bine… pentru toată lumea, nu?

Anunțul făcut de faimosul Comitet pentru Situații de Urgență, dirijat de la București, ca și cum noi am avea autorități handicapate, includea, de sâmbătă deja, ”aportul de la Craiova” de jandarmi, numai buni pentru a ne păzi pe noi, cetățeni civilizați și conștienți, care ne testăm, ne vaccinăm, facem tot ceea ce am înțeles că trebuie făcut, să fim mai… cum? Mai controlați? Mai puși la colț? Mai urmăriți? Ce este asta? O dictatură mascată?

Zilele trecute, domnul Adrian Orza, fost viceprimar vreme de 12 ani, apoi consilier independent, două mandate, îmi relata o întâmplare din perioada 2000 – 2004, când, la o ședință a CLT, venise un reprezentant guvernamental, pentru o temă economică pe care acel guvern dorea să o impună Timișoarei. Reprezentantul, în limbaj literar, inventat de IL Caragiale, numit ”Mitică”, a venit în fața consilierilor cu mâna… în buzunar! Obraznic, nu? Un regretat consilier, în persoana dlui Caius Muțiu, i-a spus: ”Vă rog să scoateți mâna din buzunar! Vă aflați în fața Consiliului Local Timișoara!” domnul Mitică s-a făcut mic și a dispărut! Timișoara nu aplecat capul în fața presiunilor de la București!

Ce avem acum? Mii de capete plecate în fața Bucureștiului, în care țipă corupția, în care posturile se dau numai pe relații, influențe și presiuni, mii de ghiocei umili care spun: Așa s-a spus de la București, de unde se dă ora exactă!” Ce rușine, Acum, puși în carantină și nu ”carantinați” (nu există verbul a carantina), suntem umiliți de ”minunata pază din Craiova”, altfel nu se mai putea! Nu avem Jandarmerie? Nu avem Poliție Națională? Nici Poliție Locală? Ce nu avem? Ce ne mai lipsește? Poate niște bâte grele pe spate?

Timișoara pare cel mai nedisciplinat oraș din România. Da, sunt cazuri în spitale, dar a scăzut numărul deceselor! De ce NU se spune asta cu voce puternică? Cu verbe ce să vibreze spațiul? Coronavirus face pagube, dar câte îndemnuri publice, făcute de lideri credibili, s-au făcut? Nu s-au făcut. Nu i-am văzut pe liderii administrației locale să fi ieșit pe terase, în cafenele exterioare, pe terasele unor cofetării abia redeschise, printre oameni de toate vârstele, spunându-le: ”Suntem aici, cu voi, dar haideți să nu zăbovim, nu putem sta împreună ca de obicei, avem un dușman comun!”? A făcut asta cineva? Nu. Nu în conferințe de presă online. Nu! Îndemnurile filmate sunt reci ca sloiul! Nu au suflu. Nici suflet! Ce fac consultanții în comunicare? Dacă scriu doar texte metaforice, atunci drumul este greșit! Comunicarea reală, aceea este autentică. Ea este viața, ea este ”cuvântul care a fost la început”.

Suntem izolați, dar spiritul nostru este liber. Și viu. Și indiferent de armatele (hoardele) de agramați și vulgari care vor intra să înjure, în numele unei democrații neînțelese, spiritul de luptător care-i insuflă pe adevărații oameni de aici nu moare!

Jandarmi din Craiova? Imperativi (nu Imperatori) din București, noi am mai făcut revoluții!

Comentarii

comentarii