Litigiul folcloric dintre cântărețele de muzică populară Olguța Berbec și Niculina Stoican a ajuns pe rolul Curții de Apel București, după ce, în prima instanță, la Tribunalul București, Olguța Berbec a pierdut procesul cu Niculina Stoican. „Respinge excepția lipsei calității procesuale active că fiind neîntemeiată. Respinge cererea că fiind neîntemeiată. Admite în parte cererea pârâtei privind obligarea reclamantei la plata cheltuielilor de judecată. Obligă reclamanta la plata către pârâtă a sumei de 13.059 lei cu titlu de cheltuieli de judecată. Cu apel în termen de 30 de zile de la comunicare, apel care se depune la Tribunalul București. Pronunțată în ședință din 26.09.2023, prin punerea soluției la dispoziția parților, de către grefa instanței”, a decis Tribunalul București.
În motivarea hotărârii, judecătorul a explicat că textul, orchestrația, aranjamentul operei pârâtei nu sunt similare celor aparținând operei reclamantei, doar linia melodică fiind similară/ identică, aspect care, date fiind cele precizate, nu atrage posibilitatea constatării încălcării unor drepturi consfințite de Legea nr. 8/1996. Astfel, în opinia instanței, cele doua opere pot coexistentă în spațiul public, fiind esențialmente variante de melodii de inspirație folclorică/de folclor.
Litigiul a debutat în septembrie 2021, când Novac-Berbec Olguța (nume de scena Olguța Berbec), în calitate de reclamanta, a chemat-o în judecată la Tribunalul București pe parata Stănescu Niculina-Eugenia (nume de scena Niculina Stoican).
În motivarea cererii, reclamanta a arătat este un autor și interpret de muzică populară consacrat, iar în anul 2015 a devenit titular de drepturi de autor asupra operei muzicale ”Dragoste veche și nouă”, opera muzicală fiind încărcată pe platforma YouTube în contul oficial la data de 18.04.2017.
La începutul anului 2021, pârâta, cunoscută cu numele de scena Niculina Stoican, a încărcat, tot pe platforma online a YouTube, aceeași melodie al cărei titular de drepturi de autor este reclamanta, melodia pe care a promovat-o sub denumirea ”Iar mi-e dor de Mehedinți”, atribuindu-și atât calitatea de autor, cât și calitatea de artist.
Reclamanta, considerând prin urmare că linia melodică a piesei Niculinei Stoican este identică cu aceea a operei sale ”Dragoste veche și noua”, a solicitat instanței:
Să constate că melodia ”Iar mi-e dor de Mehedinți” – autor și interpret Niculina Stoican – reprezintă o reproducere fără drept a operei muzicale ”Dragoste veche și nouă” cu privire la care reclamanta deține drepturi de autor și drepturi conexe;
Să interzică utilizarea în orice mod și prin orice mijloace a operei muzicale ”Iar mi-e dor de Mehedinți” – copie exactă a melodiei ”Dragoste veche și noua” – fără acordul reclamantei;
Să oblige pârâta la scoaterea din circuitul comercial a copiilor efectuale ilegal, respectiv ștergerea din mediul online a tuturor interpretărilor operei muzicale ”Iar mi-e dor de Mehedinți” (spre exemplu : videoclip; interpretare live în emisiuni; Facebook live etc);
Să oblige pârâta la publicarea dispozitivului hotărârii în 2 ziare naționale de larga circulație, pe cheltuiala acesteia;
Să fie obligată la plata cheltuielilor de judecată.
După ce a pierdut procesul la Tribunalul București, Olguța Berbec – căsătorită în Timiș cu taragotisul Remus Novac, din Banloc – a atacat hotărârea la Curtea de Apel București.
La termenul de miercuri, 11 septembrie, instanță a decis să amâne judecarea cauzei, acordând următorul termen la data de 20.11.2024, pentru emiterea unei adrese către Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România.
Comentarii
comentarii