Acasă Actualitate De ce ar trebui să ne montăm un sistem de alarmare la...

De ce ar trebui să ne montăm un sistem de alarmare la casă sau la firmă? – Interviu cu Iosif Dudaș, directorul DEfon Timișoara

613
DISTRIBUIȚI

Domnule Iosif Dudaș, de ce ar trebui ca un cetățean să își monteze un sistem de alarmare la efracție, la casă sau la firmă?

În primul rând, este necesar un asemenea sistem pentru ca proprietarul să își asigure o protecție eficientă a proprietății. Echipamentul oferă informații în timp real asupra stării sistemului, dacă este activat sau în stare de veghe, iar omul va ști exact dacă cineva i-a încălcat proprietatea. Alarma se declanșează instantaneu. Sistemul este acum legat și la telefonul mobil, care dă alarma imediat, pe telefon sau la dispecerat și atunci are loc o intervenție rapidă a echipei de protecție și pază. Timpul de intervenția e cuprins între 10 -15 minute, în funcție de distanță. Sistemele de alarmă descurajează tentativa de pătrundere neautorizată în imobile, case, locuinţe, magazine, depozite, etc, detectează pătrunderea și mișcarea în zonele protejate, cu detectoare de fum și/sau temperatură sesizează condiţiile de declanşare a incendiului şi scurgerii de gaze, limitează, într-un cuvânt, riscul producerii pagubelor şi nu în ultimul rând, diminuează valoarea primei de asigurare.

Cum funcționează acest sistem?

Dacă cineva intră în aria protejată neautorizat imediat se declanșează alarma. Sistemul de alarmare la efracţie este gândit pentru a proteja căile prin care un infractor poate pătrunde într-o clădire și spațiile din acesta şi de unde poate sustrage obiectele de valoare. Din punct de vedere al transmisiei semnalelor de la senzori către centrală, sistemele de alarmă pot fi cablate sau alarme radio (fără fir, wireless). Alarmele radio se recomandă pentru protejarea caselor, apartamentelor al imobilelor istorice de patrimoniu datorită instalării facile în orice loc, nefiind nevoie de lucrări de cablare. Într-un timp foarte scurt echipa de intervenție poate ajunge la proprietatea care dă alarma și se pot limita pagubele, fiindcă infractorul nu are mult timp la dispoziție, dacă va face greșeala să intre la furat.  

Internetul are un rol aici?

Pe lângă telefonul mobil comunicarea se poate face și pe internet printr-o aplicație de pe telefonul mobil, prin care se poate interoga starea sistemului de proteție în orce moment. Modul în care va fi detectată prezenţa infractorului se face în funcţie de elementul protejat: intrările prin uşile de acces ale clădirii vor fi sesizate prin senzori magnetici. Pătrunderea prin spargerea unui geam va fi detectată de senzorii de geam spart. Pătrunderea prin demolarea unui zid va fi semnalizat de senzori de şoc. Mişcarea în interiorul spaţiului protejat va fi sesizată de către detectoarele de mișcare. Toate sunt foarte sigure. Acelaşi sistem poate fi folosit şi pentru supravegherea izbucnirii unui eventual incendiu sau pentru sesizarea unor scurgeri de gaze, prin conectarea detectoarelor de fum, respectiv a celor de gaz în zonele de pericol.

Așadar se poate controla situația fără probleme de la distanță?

Sistemul dă informații foarte complexe și exacte. Armarea şi dezarmarea sistemului astfel conceput se poate face prin telecomandă radio sau prin introducerea unui cod la o tastatură. Modul de operare şi complexitatea vor depinde de unitatea centrală folosită. Aria protejată de un astfel de sistem va fi împărţită în zone. În consecinţă, armarea şi dezarmarea vor fi făcute pe tot sistemul sau numai pe anumite zone. În acest caz avem de-a face cu un sistem partiţionabil şi fiecare partiţie în parte se comportă ca un sistem independent. Toate sistemele, partiţionabile sau nu permit armare perimetrală, făcând astfel posibilă mişcarea în interiorul spaţiului protejat.

Domnule Dudaș, poate sistemul de alarmare să descurajeze infractorii?

Bineînțeles că descurajează, dar indicat este ca acest sistem de alarmare să fie dublat de sistemele de supraveghere video. Acestea înregistrează evenimentele, dar pot trimite și mesaje atunci când sesizează o încălcare a proprietății, anumite tipuri de mișcări. Este clar că amândouă sisteme au un procent de descurajare a infractorilor destul de mare.

Cum are loc avertizarea?

Avertizarea în caz de alarmă se va face local, pe sirenă, sau pe linia telefonică la un dispecerat, prin intermediul comunicatoarelor telefonice, comunicatoarelor GSM sau GPRS. Pe scurt, un sistem antiefracţie va fi compus din: centrală antiefracţie; detectori de mişcare, senzori magnetici, senzori de geam spart, senzori de şoc senzori de gaze, senzori de fum şi/sau temperatură; butoane de panică pentru declanşarea imediată a alarmei; dispozitive de avertizare acustică (sirenă) şi optică (flash-uri).

Defon SRL este licențiat pentru activitatea de proiectare de sisteme de securitate. Personalul calificat și avizat asigură servicii de elaborare a proiectelor pentru sisteme de alarmă la efracție, supraveghere video, control acces, intefonie audio și video și sisteme de sonorizare. Proiectele sunt elaborate în concordanță cu legislația din domeniu: Legea nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și HG nr. 301/2012. Societatea asigură instalarea și mentenanța, întreținerea echipamentelor de alarmă, supraveghere video, control acces și interfonie în județele Timis, Arad, Caras Severin și Hunedoara.

Comentarii

comentarii