Acasă Economic De ce cânepa de fibre nu e drog? Explicația conf. dr. Marinel...

De ce cânepa de fibre nu e drog? Explicația conf. dr. Marinel Horablaga, directorul SCDA Lovrin

1072
DISTRIBUIȚI

Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare Agricolă Lovrin din județul Timiș a organizat Ziua Cânepii 2021, în județul Timiș. La eveniment au participat producători de cânepă din mai multe județe, dintre care amintim Mureș, Bihor, Timiș și Suceava.

Una dintre problemele ridicate a fost eliminarea termenului de “canabis” din legea aflată în dezbatere în parlament cu privire la utilizarea acestei plante în industria alimentară și farmaceutică.

Fermierii au cerut ca acest cuvânt să fie înlocuit cu cel cel clasic de “cânepă”, pentru a se evita confundarea acestei minunate plante cu drogurile.

Conf. univ. dr. Marinel Horablaga, directorul SCDA Lovrin, și prof. univ. dr. Valeriu Tabără, președintele ASAS, le-au dat dreptate fermierilor și le-au promis sprijin în acest sens.

”În lege se face confuzie. Una este cânepă pentru fibră sau sămânță, numita Cannabis sativa L, și cu totul alta este Cannabis indica sau subspecia indica – cea care este folosită datorită concentrației mari de THC cu efect halucinogen. Cannabis sativa L nu are acest efect și are un conținut foarte scăzut de THC și nu prezintă niciun pericol”, a explicat conf. univ. dr. Marinel Horablaga. Prof. Tabără a reamintit fermierilor că în noua formă legea este bună, este semnată de 120 de parlamentari și trebuia aprobată până acum, dar se tergiversează în mod inexplicabil.

 

Comentarii

comentarii