Acasă Actualitate De ce de acum urmează cele mai mari costuri pentru căminul de...

De ce de acum urmează cele mai mari costuri pentru căminul de bătrâni Fecioara Maria din Giroc?

DISTRIBUIȚI

Vineri, 22 aprilie, eurodeputata Maria Grapini, vicepreședinta Partidului Umanist Social Liberal Timiș, inițiatoarea amplului proiect social de construire a căminului pentru bătrâni Fecioara Maria din Giroc, a atras atenția, cu prilejul conferinței de presă, ținute la cabinetul de europarlamentar de la Timișoara, că de acum urmează cele mai mari cheltuieli pentru finalizarea construcției.

“Am ajuns la finisajele interioare, exteriorul este finisat, încălzirea în pardoseală este pusă. De acum, încep cele mai mari costuri: finisajele interioare și dotările, dar nu ne oprim, ci mergem mai departe.

Cu ajutorul lui Dumnezeu și al oamenilor buni, vrem să îl dăm cât mai repede în folosință, înainte de a trece la construcția pavilionului 2 cu sălile de petrecere a timpului liber.

Credeți-mă că la mine apelează oameni în vârstă care nu au unde să stea. Acesta este motivul pentru care eu m-am angajat să construiesc acest cămin”.

Datorită pandemiei COVID19, nu a mai fost ținut Balul speranței în 2021, dar în 2022, va fi organizat, în octombrie.

“Până acum, am făcut 3 licitații online pentru strângerea de fonduri pentru a finaliza construcția centrului pentru seniori Fecioara Maria din Giroc, Timiș. Ultima s-a încheiat în 18 aprilie  și s-a numit Bijuterie cu suflet.

Doamnele din Asociația Femeilor de Afaceri România au donat câte o bijuterie. Eu voi premia bijuteria care a fost cea mai licitată și bijuteria care a luat suma cea mai mare. Saltul cel mai mare al licitației a fost făcut de o doamnă din București”, a mai explicat eurodeputata umanistă.

“Noi, umaniștii, avem în centrul activității omul…!”

La conferința de presă, de vineri, 22 aprilie, de la cabinetul de europarlamentar de la Timișoara, a Mariei Grapini, vicepreședinta Partidului Umanist Social Liberal Timiș, au fost prezenți și avocatul, Ilinca Silviu, președintele PUSL Timișoara, împreună cu Ioan Urda, președintele PUSL Timiș, care au mulțumit presei pentru buna colaborare, dar și membrilor de partid.

“Noi, umaniștii, avem în centrul activității omul și sprijinim profesionalismul la nivel înalt. Mă bazez pe acest principiu și sper să reușim să avem profesioniști acolo în vârful statului și în locurile de conducere. Să avem o scară a valorilor funcționabilă”, a spus Urda.

Maria Grapini s-a opus, în Parlamentului European, prelungirii celor trei certificate COVID

De asemenea, Maria Grapini a mai declarat că ea s-a opus, în Parlamentului European, prelungirii celor trei certificate COVID: vaccinare, trecere prin boală și test.

De ce? Regulamentul se numește pentru facilitarea circulației cetățenilor, iar Maria Grapini le-a atras atenția că aici nu e vorba de facilitare, ci de îngrădirea circulației, mai ales că fiecare țară a aplicat cum a știut acest regulament.

“Eu călătoresc cu test acum. În România, testul e valabil 72 de ore, în Germania 48, iar cel rapid, 24 de ore.  Așadar e un subiect in dezbatere în Parlamentul European.  Eu l-am întrebat pe reprezentantul care se ocupa cu protecția datelor și Comisiei Europene. Nu a știut să dea un răspuns clar. Nici ei nu știu de ce a fost prelungit, dar așa a decis Comisia Europeană.

Săptămâna aceasta, Grapini a avut și o întâlnire cu doi comisari importanți. Unul a fost cel de pe justiție și protecția consumatorilor.

“Nu am putut să nu îl întreb de ce dacă noi am modificat patru directive, mai avem calitate dublă a produselor pe piața internă. Pe mine nu m-a mulțumit răspunsul lui”, a spus Grapini.

Problema dublului standard a produselor

În cadrul comisiei pentru Piața internă și Protecția Consumatorului din cadrul Parlamentului European, eurodeputata Maria Grapini, din Timișoara, vicepreședinta, a adresat întrebări concrete comisarului pentru Justiție, Didier Reynders, privind dublul standard al produselor.

Grapini a spus: “Din păcate, în piața internă a UE, există încă multe produse cu calitate dublă, ambalate însă la fel și sub același brand, cu scopul, evident, de a înșela consumatorii. Aveți de gând să veniți cu o nouă reglementare, pliată pe realitate, care să elimine dubla calitate a produselor? În contextul în care, ieri, comisarul pentru piață internă, Thierry Breton, ne-a vorbit despre o nouă directivă privind standardizarea, o veți impune și în cazul produselor venite din țări terțe? Veți impune cerințe noi privind standardizarea în acordurile comerciale?”.

Maria Grapini a mai întrebat dacă există un risc crescut pentru consumatori, în condițiile în care, se știe că, în timpul unei crize, cresc riscurile, fiindcă dacă veniturile scad, consumatorii sunt interesați să cumpere lucruri mai ieftine de o calitate mai scăzută.

Comisarul pentru Justiție, Didier Reynders, a răspuns astfel: ”La nivelul Comisiei Europene, se pune un accent deosebit pe corecta informare a consumatorilor, mai mult, prin noul articol din directiva privind practicile comerciale neloiale, se încearcă să se impună comercianților să ofere informații corecte și, evident, explicații detaliate în cazul în care există diferențe între diferite produse. Trebuie să existe justificări clare și, dacă este o practică neloială, vom avea capacitatea de a pune în aplicare sancțiuni ferme, deci vom încerca, în diferite state membre, să folosim un astfel de instrument pentru a aplica noul articol și, ca atare, să luptăm împotriva calității duale a produselor”.

Cu toate acestea, oficialul european a admis că este greu să interzicem această practică, în cazul în care există o diferență reală în preferințele consumatorilor. “Și, atunci, de ce să nu avem două produse diferite la final, în ceea ce privește conținutul, dacă consumatorul primește informații corecte despre fiecare?”, a mai spus comisarul pentru Justiție.

Potrivit lui Didier Reynders, o mai bună informare este esențială pentru un consum mai bun, dar este și o modalitate eficientă de a lupta împotriva inflației, în diferite țări grav afectate de consecințele pandemiei și ale războiului din Ucraina.

“Planul de redresare a oferit o alternativă în acest sens dar, pe termen mediu și lung, eficientă va fi tranziția verde care dă posibilitatea de a oferi produse durabile, mai accesibile, care nu vor mai fi disponibile doar persoanelor cu un nivel ridicat de venituri. Dreptul la reparație este un răspuns corect pe termen lung, dar nu și pe termen scurt, spre exemplu, în acest trimestru”, a mai spus comisarul pentru Justiție, Didier Reynders.

 

Comentarii

comentarii