Acasă Editorial De ce dr. Anda Pescariu?

De ce dr. Anda Pescariu?

DISTRIBUIȚI

Sâmbătă, 3 februarie 2024, la Timișoara s-a lansat nucleul unei platforme pentru dezbateri publice, cu un generic aparent simplu: Voce!

De ce ”Voce”? Voce în comunitate. Unde? Aici, în Timișoara, desigur, pentru zona de vest. Desigur, platforma va deveni un ONG… vocal, sub bagheta unei doamne minunate, dr. Anda Pescariu. Desigur, vor fi ”voci” contra ”voce” ce se vor întreba: de ce un medic trece, măcar pentru un timp, cu energia și inteligența sa, pe un alt plan, mai ales că munca medicului cardiolog este un fel de foc continuu, un fel de muncă a unui muncitor conștiincios în industria grea. Grea este profesia medicală, mai ales atunci când ea se face cu pasiune, cu dăruire.

De-a lungul istoriei, medicii s-au găsit în slujba oamenilor, paralel profesiei, și altfel: scriitori, poeți, pictori, politicieni, campioni sportivi, mai ales șahiști, atleți, savanți, cercetători, filosofi. Nu este de mirare ca un medic, la vârsta adultului creativ, să dorească un ONG care să cuprindă multe femei (fără a fi feminist în sensul criticabil al termenului), care să nu excludă bărbații, un ONG care să se lanseze în campanii de educare în domeniul sănătății (de la prevenție până la alte etape ale înțelegerii sănătății), și în care să se regăsească comunicarea autentică. Din comunicare rezultă armonia între oameni, se găsesc punțile peste spațiile ce par prea largi, se face pacea, se deschid ușile altor lumi. Adesea, acele lumi sunt lângă noi, dar aparențele nu le evidențiază. Lumile oamenilor care au nevoie de ajutor, altfel decât cel din Serviciul de Urgență. În ONG-ul ce se creează chiar acum, vor fi multe femei – medici, dar nu numai: psihologi, comunicatori, femei de afaceri, persoane care au deja plajele proprii pe care au desenat schițele unor destine. Sunt lideri. Chiar dacă liderul real este vizibil, fără a striga ”eu sunt aici!” , aura sa strălucește proporțional modestiei proprii.

Dr. Anda Pescariu este o femeie inteligentă, creativă, cu mult umor, deschisă, cu răbdare netrucată pentru pacienți, prieteni, cunoștințe, dar este și fermă, francă și militantă pentru ideile în care crede.

În România există peste 130 000 de ong-uri dedicate unor domenii vaste: mediu, sănătate, educație, sport, cultură, comunitate, spiritualitate, și altele, dar este loc pentru multe altele, doar așa, o țară este cu adevărat democratică. Cu cât numărul ong -urilor este mai mare, cu atât vocea comunității este mai penetrantă. ”Timișoara. Voce. Comunitate” este, deocamdată, un semnal pentru cei care doresc să audă, să vadă, să asculte. Nimeni, absolut nimeni nu obligă pe altcineva la focalizarea atenției spre o nouă fațetă a comunității. Spre un alt țel, spre o altă temă. E ca în pictură, adesea, cel care vede un cer este negat de cel care vede un gol, vorbind despre același tablou…

Și, atunci? Atunci, o nouă voce a Timișoarei cere să se facă auzită. Cea a doamnei dr. Anda Pescariu. Alături de ea, alte persoane minunate, cu experiențe proprii, cu energie, cu har, da, cu har, dat de Dumnezeu, atât de greu detectabil în ultima vreme. Harul, darul, chemarea, glasul, toate sunt valori umane, pe care nimeni, nicicând, nu le va putea înlocui cu surogate ”tehnice”, totul este autentic.

Educație în sănătate, educație în atitudini publice, în lumea noastră, cumva, păcălită de cei non – educați. Este nevoie de astfel de voci, este nevoie de ”îmblânzitori ai inimilor”.

Comentarii

comentarii