Acasă Administraţie De ce este frig în apartamentele legate la Colterm? Ruben Lațcău: „Durează...

De ce este frig în apartamentele legate la Colterm? Ruben Lațcău: „Durează o zi, două, trei ca agentul termic să ajungă la toate terminațiile”. Ce spune viceprimarul despre încălzirea în școli?

192
DISTRIBUIȚI

După ce miercuri, 13 octombrie, primarul Dominic Fritz a prezentat, la modul general, situația legată de termoficarea din Timișoara și a cerut sprijin financiar de la nivel central, viceprimarul Ruben Lațcău a vorbit, la modul particular, despre situația din ultimele zile. Printre altele, „useristul” a amintit că încă se lucrează la schimbarea unor conduce vechi, dar a și promis că de săptămâna viitoare ar trebui ca agentul termic să ajungă la toți utilizatorii.

„De luni, Colterm a început livrarea de agent termic în toată Timișoara. Evident, și în cazul unui apartament în care pornești o centrală individuală, ia câteva ore să se încălzească. Cu atât mai mult într-un oraș în care avem sute de kilometri de rețea primară și secundară și puncte termice de distribuție. Durează o zi, două, trei ca întregul agent termic să ajungă la toate terminațiile. Asta este situația care se întâmplă în fiecare an, anul acesta nu este cu nimic mai special. Ce este diferit și special în acest an față de toți ceilalți ani din ultimii 50 este că s-a lucrat la rețeaua primară de distribuție și de transport. Și și la rețeaua secundară”, a declarat Ruben Lațcău.

Acesta a menționat că lucrările începute în aprilie pe rețelele principale și secundare de termoficare vor dura doi ani. Cum nu se poate lucra iarna, muncitorii au fost puși să lucreze cât mai mult în această vară. Ceea ce rămâne nefăcut, trebuie finalizat anul următor. Pentru acest an, firma a dat inițial termen de finalizare începutul lunii octombrie. Condițiile meteo le-au creat însă probleme, dar se estimează că „la finalul acestei săptămâni, cel târziu la începutul lunii viitoare” vor fi închise șantierele pe care încă se lucrează. Până acum, ar fi fost completați „undeva la 12, 13 kilometri” din cei 30 prevăzuți în contractul de 130 de milioane de lei pe fonduri europene.

Un subiect intens discutat în ultimele zile a fost cel legat de școli, câteva fiind trecute la cursuri online tocmai din cauza frigului din clase. Conform viceprimarului, ar fi vorba despre trei unități: Liceul „Grigore Moisil” (cele două corpuri din Piața Bălcescu), Școala Generală nr. 16 și Liceul de Arte Plastice. Recent, ar fi fost rezolvate problemele la școlile generale nr. 2 și nr. 27. Ar mai fi apărut probleme cu încălzirea și la alte unități de învățământ, însă nu din cauza lipsei de agent termic, ci a instalațiilor foarte vechi. Aici, Lațcău a dat exemplul Colegiului „Henri Coandă”.

Deși viceprimarul a promis că cel târziu lunea viitoare va porni căldura și în cazul acestor școli, nu se știe sigur când elevii se vor întoarce în clase. Deciziile luate de consiliile de administrație la începutul acestei săptămâni sunt pe două săptămâni. Teoretic, de abia la expirarea acestui termen se poate reveni la cursuri față în față.

La modul general, Lațcău a mai vorbit de probleme cu infrastructura școlară, multe clădiri nefiind izolate sau având sisteme de încălzire foarte vechi. Neajunsuri au fost și în cazul proiectului de înlocuire a conductelor. Mai precis, au fost „anumite probleme pe proiect” și „diferențe între realitate și proiect”, potrivit useristului. O astfel de situație a fost întâlnită pe Aleea F.C. Ripensia, unde chiar deasupra rețelei de termoficare a fost plantat un aliniament de copaci.

Comentarii

comentarii