Acasă Economic De ce fermierii din Nădlac, Arad, renunță să mai cultive floarea soarelui,...

De ce fermierii din Nădlac, Arad, renunță să mai cultive floarea soarelui, din 2021?

DISTRIBUIȚI

Asociația agricolă Țăranul Nădlăcan din județul Arad are peste 60 de fermieri care dețin peste 4.000 de ha, iar în anul agricol 2020 -2021, cei mai mulți au decis să renunțe să mai cultive floarea soarelui și au înlocuit-o rapița.

Marii dușmani: tanymecus, iepurii și căprioarele

De ce s-a ajuns aici? Gheorghe Porubski, președintele asociației, a explicat: ”În toamna anului 2020, noi, fermierii din Asociația Țăranul Nădlăcan, am decis să renunțăm la floarea soarelui și am înlocuit-o cu rapița din mai multe motive. În primul rând, există teamă că nu vom mai avea tratamente, dat fiind că pe viitor vor fi scoase neonicotinoidele de către Uniunea Europeană.

Este un motiv serios pentru care fermierii nu mai vor să cultive floarea soarelui. Oamenii se tem și pentru porumb. Aceasta este marea schimbare care se întâmplă anul acesta în zona Nădlac”. Sunt trei dăunători care îi îngrozesc pe fermieri: tanymecus, iepurii și căprioarele.

Tanymecus reprezintă o amenințare foarte mare, fiindcă fermierii se tem că nu vor mai avea soluții împotriva lui, dat fiind că nu vor mai putea folosi neonicotinoidele. Începând cu primăvara anului 2021, fermierii nu vor mai cultiva floarea soarelui și au înlocuit-o cu rapița. Tanymecus reprezintă prima amenințare, după aceea vin iepurii care continuă ceea ce a început gândacul, apoi căprioarele dau lovitura mortală culturii de floarea soarelui.

Dacă nu ar renunța la floarea soarelui atunci ar avea pierderi foarte mari. După 25 martie, fermierii din Nădlac încep să semene floarea soarelui, iar pe la sfârșitul lui martie iepuroaicele încep să fete și au nevoie de hrană să producă lapte pentru puișori. Numărul acestor animale vor crește foarte mult, iar când floarea soarelui începe să răsară ies și o mănâncă.

Teama fermierilor din Nădlac

Anul acesta, Porumbski a înlocuit toată floarea soarelui cu rapiță. Are 32 de ha. La fel au procedat cei mai mulți fermieri din asociație. El mai are 100 de ha de grâu, 12 ha de orz și aproape 100 de ha de porumb, o cultură care l-a salvat anul trecut, ca și pe colegii lui. Un alt motiv pentru cate fermierii din Nădlac mizează pe rapiță este și pentru că prețul de vânzare este foarte bun, de 1, 85 lei.  La nivelul asociației, în 2020, au fost semănate aproape 600 de hectare de rapiță.

Din păcate, în ceea ce privește culturile de toamnă, anul 2020 a fost dezastruos. Din cauza secetei cerealele păioase au fost calamitate în proporție de 60% – 80%. Fermierii s-au mai salvat prin culturile de primăvară, îndeosebi cu porumbul, care a evoluat bine, iar prețul a fost foarte bun.

Teama fermierilor din Nădlac pentru următorii ani este că nu vor mai avea tratamente eficiente pentru culturi, fiindcă multe erbicide și fungicide vor fi interzise și atunci ei vom rămâne fără nici o armă de luptă împotriva ciupercilor și a dăunătorilor fitosanitari.

Fermierii susțin că Ministerul Agriculturii se ascunde după directivele europene și îi lasă pe oameni cu culturile descoperite în fața dăunătorilor și a bolilor fitosanitare, în loc să găsească soluții să fie înlocuite aceste produse. E aceeași situație ca și cu limita de 5 porci în gospodăria țăranului.

”Vă dați seama că la Nădlac fiecare familie are mai mult de 5 porci, iar acum ce o să facă? La noi este tradiția salamului de Nădlac, a cârnatului și a șuncii. Oamenii trăiesc din asta dintotdeauna. Producerea celebrului salam de Nădlac e o tradiție și o sursă de existență a oamenilor, iar acuma ce se va întâmpla, nu se va mai putea produce acest salam, conform noului ordin? E bine că a fost scos și sperăm că nu va mai fi aprobat niciodată”, este mesajul lui Gheorghe Porubski.

 

Comentarii

comentarii