Acasă Actualitate De ce investitorii preferă pământul agricol din Timiș?

De ce investitorii preferă pământul agricol din Timiș?

DISTRIBUIȚI

Conform Direcției Agricole Județene Timiș, în ceea ce privește vânzările de pământ agricol, în 2023, au fost depuse 4.500 de cereri și au fost eliberate 1.555 de avize finale pentru întocmirea documentelor de vânzare-cumpărare pe o suprafață de circa 2.300 de hectare.

În 2024, până în 10 aprilie, au mai fost eliberate 500 de avize pentru o suprafață de 750 de ha.

Județul Timiș are cea mai mare suprafață arabilă din România  de peste 500.000 de ha, iar cea agricolă este de aproape 700.000 de ha. Tot aici, se găsesc și cele mai calitative terenuri, de aceea interesul investitorilor este mare, inclusiv pe agricultura ecologică.

Conform unui cercetări recente, la nivel național,  Timișul se află pe locul doi în dezvoltarea acestui sector, cu 60.000 de ha. În agricultura eco, fermierii nu utilizează nici îngrășăminte și nici tratamente chimice, dar nici organisme modificate genetic, ci numai tehnologii de cultivare specifice.

Codruț Ancheș, directorul DAJ Timiș, susține că suprafața arabilă foarte extinsă de peste 500.000 de ha este primul motiv pentru care investitorii atât din România, cât și din alte țări sunt tentați să cumpere pământ agricol în Timiș. Condițiile climatice sunt favorabile, solurilor fertile și există oportunități de dezvoltare ale zonei.

Al doilea motiv este faptul că terenul este de cea mai bună calitate, celebrul cernoziom, care se află în multe zone ale județului.

În al treilea rând, Timișului se află la granița de vest a țării și are o deschidere extraordinară către lume și către țările occidentale, iar învestitorii pot accesa mult mai ușor piața agricolă europeană.

 “Iată câteva motive care îi determină pe mulți cetățeni din țară și din lume să vină să investească în agricultura județului. De aceea aici se găsesc și cele mai scumpe pământuri agricole din România”, este de părere Ancheș.

Conform DAJ Timiș, în anul 2024, valoarea acestora a crescut cu 10% față de anii anteriori 2023 -2022. Cele mai scumpe sole se află în zona Giulvăz, Peciu Nou, Foeni. Aici, hectarul de cernoziom comasat a ajuns la 12.000 €, în 2024, față de 2023, când era 10.000 lei hectarul.

 “Valoarea terenurilor a crescut și pentru că nu prea mai sunt suprafețe de vânzare. Există multă cerere, dar nu prea există ofertă. Fermierii mari nici nu vând. Dacă se mai găsesc, acestea sunt mici suprafețe de maxim 5 ha care costă între 10.000 și 12.000 € hectarul”, a declarat directorul DAJ Timiș.

 Orice investitor ar fi foarte interesat să achiziționeze un teren de 1.500 de hectare comasate. Ar fi o ofertă extraordinară, dar așa ceva nu găsești și nimeni nu ar vinde o asemenea suprafață compactă. Majoritatea antreprenorilor cu capital românesc sau străin vor să cumpere de la 50 de hectare în sus pentru a-și dezvolta ferme pe cultura mare. Pe zootehnie nu există cerere.

 În proporție de 95% investitorii agricoli care vin în Timiș sunt interesați de cultura mare. Poate și pentru că dacă ai o fermă de animale nu ai sâmbătă, nu ai duminică, nici sărbători legale. Muncești non-stop.

“Un lucru e clar: nu se vând terenuri la străini, ci numai la societăți cu capitalul românesc. Nu se vinde nimic la străini, deloc-deloc. Este stabilit: la străini nu se vinde pământ agricol”, a spus Ancheș. Acum, regula este clară: toate firmele care achiziționează pământ agricol trebuie să fie cu capital românesc. Deși nu există statistici, în ceea ce privește proprietarii străini care dețin ferme în județul Timiș, pe primul loc, s-ar afla italienii. Multe suprafețe dețin și arabii, dar și belgienii, francezii și chiar englezii.

În 2023, cea mai mare fermă ecologică de 1.700 ha a fost cumpărată de MaxAgro de la niște proprietari belgieni. Toată suprafața de 1.700 de hectare este declarată în agricultura ecologică. E cea mai mare fermă vândută anul trecut.       

Conform unei cercetări publicate recent, județul Timiș se află pe locul doi în ceea ce privește fermele ecologice. “Există interes pentru agricultură eco și fiindcă fermierii au și alte avantaje, cum sunt subvențiile mai consistente care se plătesc prin APIA”, este de părere Codruț Ancheș.

Comentarii

comentarii