Acasă Editorial ”De ce l-am împușcat pe Ceaușescu?” – se întreabă un alegător inteligent

”De ce l-am împușcat pe Ceaușescu?” – se întreabă un alegător inteligent

DISTRIBUIȚI

Încep acest text cu repetabila mea ”justificare” față de liberalismul în care cred, față de respectul pe care-l port marilor înaintași liberali (adevărați!), față de cei care, mai ales, au suferit în închisorile comuniste, cum a suferit familia mea… Ceea ce s-a întâmplat în seara zilei de 26 aprilie, la Timișoara, cu ocazia lansării candidaților PNL, m-a pus pe gânduri. Și, mai ales, am fost inspirată de discuția cu un bun prieten, un intelectual autentic, liberal clasic, uimit în fața dilemei: ”De ce l-am (mai) împușcat pe Ceaușescu?” Retorica este una derivată dintr-un amestec de ironii, dar și de tristeți iremediabile, prin analiza evenimentului de marți, de la Sala Olimpia.
”Marele actor de scenă”, așa cum deja colegii din presă au consemnat, cine altul decât Alin Popoviciu, o eroare a politicii locale – regionale, un ins cu accente subculturale evidente, care a pus la pământ personalități din vechiul PNL, oameni evident remarcabili, eleganți, fini, inteligenți, dar prea tăcuți… Din păcate, așa cum au fost prezentate lucrurile, s-a înțeles că pe lume asta a noastră, românească, doar primarii sunt importanți! Numai ei și numai ei! Altfel, cum s-ar explica faptul că din lista candidaților la Consiliul Județean Timiș, doar AP a vorbit? De parcă toată cultura politică și retorica discursului ar fi apanaje ale celui din ”moțul” listei? Mai are rost să vorbim despre regionalizare, dacă lista consilierilor județeni nu contează? Nu a vorbit Liviu Borha, fost președinte PNL, nici Alin Nica, membru în Camera Regiunilor în Uniunea Europeană, care, de altfel, s-a retras, fiind al doilea pe listă, după AP, nici Viorel Coifan, marele lord liberal al Timișoarei! Nici Dan Sarmeș, un foarte bun specialist în atragerea de fonduri europene. Nici Mihai Bojin, un domn al serviciilor sociale. De ce??? Ei nu aveau ceva de spus? PNL (vechi și nou) este un motor activ al politicii românești, atunci ar fi oare potrivită imprimarea ideii că în acest partid există doar ”unii lideri” și o ”mare turmă”? Nu poate fi văzută cu ochi buni această tentativă de acaparare a partidului de către unele persoane. Lumea se va revolta, or, scopul Securității și al colaboratorilor ei, încă activi (chiar) în PNL, ar fi destul de transparent: decredibilizarea PNL, după modelul PNȚ- CD.
Dan Popa, cel cu ”pumnul și palma”, în conducerea noului PNL, are un stil autocratic, recunoscut de modelele de conducere (din manuale), dar criticat! Autocratul nu admite alte idei, conduce ca la PCR (via CAP), din poziția de forță. Asta se petrece, din păcate, într-un partid în care PDL a intrat, în numele unificării dreptei, cu fantomele Elenei Udrea și a lui Traian Băsescu pe spatele comunistoid! Îmi pare rău pentru vechii liberali, striviți de utilajul propagandei pdl-iste, dar și de liberalismul, ca ideologie, atât de admirat în lume, în Europa.
Dacă oamenii de calitate nu mai au acces la microfonul democrației, dacă proiectele inteligente nu mai au vocale, dar nici verbe pentru promovarea lor, dacă suntem supuși unui mutism direcționat, impus, atunci, mă întreb, ca și bunul meu prieten: ”De ce l-am (mai) împușcat pe Ceaușescu?”

Comentarii

comentarii