Acasă Actualitate De ce miroase apa potabilă din Timișoara a clor? Explicația Aquatim

De ce miroase apa potabilă din Timișoara a clor? Explicația Aquatim

DISTRIBUIȚI

Datorită faptului că în această perioadă, mai mulţi timişoreni au făcut câteva sesizări cu privire la mirosul de clor al apei potabile, Aquatim aduce următoarele precizări:

“La stația de tratare a fost crescută cantitatea de clor necesară tratării apei, aproape de limita superioară prevăzută de legislația națională pentru apă potabilă la ieșirea din stația de tratare – de 0,5 mg/l. Conform Ghidului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii,  pentru calitatea apei potabile, o concentraţie de 10 ori mai mare a clorului în apă, de 5 mg/l, este considerată fără risc pentru sănătate, în cazul consumului pe toată durata vieţii.

S-a procedat astfel din cauza topirii zăpezii, care a dus la creșterea turbidității apei brute (încărcarea cu suspensii a apei brute).

După cum se știe, principala sursă de apă a municipiului Timișoara este Canalul Bega – 70% din apă de la robinet provine din această sursă. O apă potabilă nedezinfectată corespunzător poate fi un focar de boli grave, în timp ce tocmai prezența clorului oferă garanția unei ape potabile sigure.

Clorul este un element de siguranţă, iar furnizorii de apă sunt obligați să asigure prezenţa clorului rezidual liber în apă, în orice punct al reţelei de distribuţie. De asemenea, dozele de clor folosite în tratarea apei potabile nu au efecte secundare asupra sănătății. Singurele probleme sunt legate de miros și de gust. Mai precizăm că, apă potabilă din Timișoara este și a fost în pemanență în paramentri normali și nu prezintă niciun pericol pentru sănătate. Aquatim monitorizează permanent calitatea apei în reţeaua de distribuţie şi încadrarea acesteia în normele legale”, a explicat Cristina Borca, şef Birou Comunicare și Relații Publice Aquatim, luni 26 martie.

Comentarii

comentarii