Acasă Actualitate De ce prof. univ. dr. Jenel Pătrașcu vrea să fie rectorul UMF...

De ce prof. univ. dr. Jenel Pătrașcu vrea să fie rectorul UMF Timișoara?

DISTRIBUIȚI

Prof. univ. dr. Jenel Pătrașcu atenționează că în această perioadă Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara trece printr-un  moment crucial, poate printr-o cotitură, dacă se dorește o schimbare la față. De aceea prof. Pătrașcu vrea să aducă un suflu nou de primăvară universității, bazat pe lucruri solide.

”Experiența și realizările profesionale, lucrurile bine făcute, dorința de normalitate, recunoașterea națională și internațională dovedită, pe lângă celelalte calități m-au determinat să accept provocarea de a ocupa înalta funcție de rector al Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara”, spune dr. Jenel Pătrașcu.

Iată explicația completă a prof. Pătrașcu: Mă adresez și pe această cale dumneavoastră, Mediul Academic al Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara, în speranța că veți avea răbdare să înțelegeți dorința mea de a aduce un suflu nou de primăvară, bazat pe lucruri solide.

Această perioadă reprezintă un moment crucial în viața Universității noastre, poate chiar de cotitură, dacă dorim o „ schimbare la față ” !
În primul rând consider că suntem o Universitate nu doar de Medicină Generală ci și de Medicină Dentară și nu în ultimul rând, de Farmacie…

Gândurile noastre trebuie să se îndrepte în egală măsură către toate cele trei ramuri importante.

În cadrul lor nu există decât o împărțire didactică între preclinic și clinic! Nu suntem două facultăți sau universități ! Fără preclinic nu se pot face lucruri fundamentale ale ABC-ului profesional, dar integrarea acestuia în clinic este imperios necesară.

Caracterul și profesionalismul viitorilor medici se naște în preclinic și se modelează în special în zona clinicului acolo unde apare contactul cu pacientul, cu omul suferind, cu care trebuie să empatizeze, să-l înțeleagă, să îl asculte, iar apoi să îl trateze când va avea această posibilitate.
Primul pas spre creșterea valorii este cel al investițiilor orientat spre dezvoltare. Cum reușim acest lucru?

Prin înființarea departamentului de proiecte care să atragă fonduri europene – un serviciu propriu care să stabilească multiple parteneriate cu experți atât din țară cât și din Europa sau orice alt partener dornic de colaborare. Atragerea acestor fonduri, în special cele europene, sunt imperios necesare dezvoltării.

Prin înființarea unui departament de cercetare legat intrinsec de cel anterior și de toate departamentele din universitate, în ambele selecția să fie bazată pe profesionalism.
Universitatea noastră trebuie să renunțe la o oarecare rigiditate ce exista înainte și să arate o deschidere largă către toată lumea medicală internațională și către comunitate.

De asemenea consider de o maximă importanță aprecierea și sprijinul pentru toți cei care vor să facă ceva, să exceleze și recompensarea lor legală pentru munca depusă.

Să nu uităm de modernizarea centrului de abilități practice pentru studenți, dezvoltarea acestuia și de ce nu un centru nou de pregătire profesională, de training prin simulare, un centru nou, modern și de actualitate existent în cadrul Universităților Europene. Să nu uităm de dezvoltarea și modernizarea centrului unic de evaluare a studenților, un centru important în creșterea încrederii în activitatea de educație medicală !!

Am în vedere continuarea proiectului campusului universitar susținut inițial din fonduri proprii, dar mai mult din fonduri europene și guvernamentale și de ce nu de fundații și ONG-uri.
Consider necesar în cadrul Facultății de Farmacie înființarea unui centru de cercetare și control modern care să aducă de asemenea fonduri universității.

Facultatea de Medicină Dentară necesită un „face-lift” apreciabil, dotări noi pentru creșterea calității educației și vizibilității internaționale. Din nou de ce nu un mic centru – spital de Medicină Dentară care să asigure și integrarea clinică pentru medici !
În cadrul Facultății de Medicină Generală putem diferenția problematica riscurilor din preclinic – există discipline care necesită suplimentarea sporurilor de toxicitate, cum ar fi cea de Anatomie unde știm cu toții condițiile atât sufletești cât și fizice: frig și mai ales formol !!

La fel și în celelalte discipline preclinice în funcție de riscurile specifice identificate – Microbiologie, Parazitologie, Laborator etc. Creșterea valorii cercetării în aceste discipline prin investiții serioase și integrarea lor clinică sunt necesare.
Toate aceste lucruri vor contribui la creșterea vizibilității și îmbunătățirea imaginii Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara prin colaborarea cu mass-media și prin deschiderea mare către comunitate -este de părere prof. Jenel Pătrașcu.

”Vom avea de lucru atât la rezolvarea upgrade-ului legislativ cât și pregătirea pentru evaluarea și acreditarea internațională a Facultății de Medicină Generală, pentru evaluările periodice ARACIS instituționale și pe programe.
Împovărarea mare cu redactarea de articole ISI a bulversat lumea academică dar prin stimulare și înființarea departamentelor speciale, acestea degrevează surplusul de muncă al colegilor noștri atât din preclinic cât și din disciplinele clinice, unde este foarte dificil să faci acest lucru fără o muncă în echipă, atât pe orizontală cât mai ales pe verticală !!

În ultimii ani am ocupat funcția de Președinte al Comisiei de Etică, un punct extrem de sensibil al mediului academic, unde am reușit să rezolv în echipă problemele deosebit de spinoase apărute și să îmi apăr colegii de oprobiul sau agresivitatea publică sau internă”, a conchis prof. univ. dr. Jenel-Marian Pătrașcu.

Comentarii

comentarii