Acasă Actualitate De ce Sfântul Apostol Andrei este ocrotitorul României?

De ce Sfântul Apostol Andrei este ocrotitorul României?

DISTRIBUIȚI

Sfantul Apostol Andrei, recunoscut drept ocrotitorul României, este sărbătorit pe data de 30 noiembrie, și este fratele Sfântului Apostol Petru.

Sfântul Apostol Andrei este recunoscut a fi primul propovaduitor al Evangheliei la geto-daci și apostolul care i-a creștinat pe strămoșii românilor.

Conform creștinortodox.ro, prezența colindelor, legendelor, obiceiurilor din Dobrogea închinate Sfântului Andrei, întăresc credința că acesta a vestit Evanghelia lui Hristos în România.

Sfântul Apostol Andrei s-a născut în Betsaida Galileia, localitate situată pe țărmul Lacului Ghenizaret, în nordul Țării Sfinte. Din Sfânta Scriptură aflăm că era fratele lui Simon Petru. Amândoi au fost pescari, alături de tatăl lor.

Pentru români, numele apostolului Andrei este legat de lupi. Se susține că acest nume –  Apostolul Lupilor – derivă din vechea denumire a dacilor, daoi, (lupi), dar și de la simbolul lor – lupul. Lupul era chiar un simbol al sanctuarelor Daciei. Legendele spun că acest animal a fost alături de daci la căderea Sarmizegetusei și că cel care era căpetenia lupilor, l-ar fi vegheat pe Apostolul Andrei prin pustia Dobrogei spre Peștera care i s-a oferit că adăpost.

Sfântul Andrei, înainte de a deveni ucenic al lui Hristos, a fost ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul. Dorința de a-L urmă pe Hristos se naște în el, în momentul în care Sfântul Ioan rostește cuvintele: “Iată Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatul lumii” (Ioan 1, 29).

Sfântul Sinod al Biserici Ortodoxe Române a hotărât în anul 1995 ca sărbătoarea Sfântului Andrei să fie însemnată cu cruce roșie în calendarul bisericesc, iar în anul 1997 Sfântul Andrei a fost proclamat “Ocrotitorul României”.

Ziua de 30 noiembrie a fost declarată sărbătoare bisericească națională, iar din 2012, această zi a devenit zi de sărbătoare legală în care nu se lucrează.

În România există 700.000 de români cu numele Andrei.

Comentarii

comentarii