Acas─â Editorial De ce Simona Neumann?

De ce Simona Neumann?

3398
DISTRIBUIȚI

Concentrarea cu patim─â ╚Öi cu o oarecare ur─â pe familia Neumann, Victor Neumann ╚Öi Simona Neumann, la Timi╚Öoara, risc─â s─â devin─â suspect─â. Timi╚Öoara, ora╚Öul ├«n care toate etniile au convie╚Ťuit ├«n armonie, ar putea fi scena unei atitudini suspecte? ├Än anii de dup─â Revolu╚Ťia de la Timi╚Öoara, Victor Neumann a scris c─âr╚Ťi apreciate de istorie a Banatului, studii despre interculturalitate, este apreciat ├«n Europa, dar din p─âcate, contractul s─âu de management a fost ├«ntrerupt brusc de o evaluare ce i-a pus o not─â penibil─â, pu╚Ťin peste ╚Öase… Nu doresc s─â reintru ├«n detaliile unui ÔÇŁmodel de concursÔÇŁ, contestat ├«n instan╚Ť─â, nici ├«n cele ale unor jigniri uluitoare pe care i le-a adus un profesor universitar din Timi╚Öoara, chiar ├«n biroul situat ├«n Muzeul de Art─â, din p─âcate, ca ╚Öi cum o institu╚Ťie public─â ar putea fi confundat─â cu o cocin─â, ├«n care purcarul este ÔÇŁ╚ÖefulÔÇŁ celor ce nu cuv├ónt─â. Totu╚Öi, ├«n mileniul trei, ├«n Timi╚Öoara, indiferent de repro╚Öurile ce ar putea fi aduse unui director al unei institu╚Ťii culturale de prestigiu, nu i se poate vorbi ├«n acel hal!

Simona Neumann este nimeni alta dec├ót so╚Ťia celui de mai sus. Persoana care este directorul executiv al Asocia╚Ťiei Timi╚Öoara Capital─â Cultural─â European─â 2021 (2023) de nou─â ani, persoana care a elaborat dosarul de candidatur─â, care a adus Timi╚Öoarei titlul, dup─â o competi╚Ťie ├«ntre 14, respectiv, ulterior, patru ora╚Öe, cunoscut─â ╚Öi apreciat─â de Comisia European─â, este acum ├«ntr-o situa╚Ťie cel pu╚Ťin demn─â de suspiciune, din nou. Apar mesaje reiterate mereu cu formula interogativ─â: ÔÇŁC├ónd pleac─â Simona Neumann?ÔÇŁ Unde? De ce? Pentru ce? Cine dore╚Öte? Acela╚Öi grup care manipuleaz─â opinia public─â, suger├ónd c─â ar fi lucruri ÔÇŁneco╚ÖereÔÇŁ ├«n asocia╚Ťie? Acela╚Öi grup care a propus-o ╚Öi adus-o aici pe Corina ╚śuteu, s─â ÔÇŁfac─â r├ónduial─â la Timi╚ÖoaraÔÇŁ? Corina ╚śuteu ar trebui, mai ├«nt├ói, s─â fac─â un raport public privind modul ├«n care ar putea justifica, pas cu pas, activitatea, conform contractului de 30.000 euro, cu Prim─âria Timi╚Öoara. Apoi, s─â spun─â ╚Öi c─â asocia╚Ťia nu a avut board timp de un an. S─â spun─â cum asocia╚Ťia nu primit cotiza╚Ťia, conform contractului avizat de Comisia European─â, din partea prim─âriei, pentru anul trecut. S─â spunem, cei care ╚Ötim, c─â fostul pre╚Öedinte ╚Öi-a dat demisia, pe facebook (c─â era cool, nu-i a╚Öa?) , ├«n timpul adun─ârii generale, ├«n loc s─â spun─â demn, brav, c─â va face asta. Greu cu oamenii care sar direct ├«n copac. S─â mai spunem c─â situa╚Ťia de criz─â a fost generat─â din atitudini mioritice, de invidie ╚Öi ur─â, ╚Öi asta a ├«nceput abia t├órziu, dup─â c├ó╚Ötigarea titlului. De fapt, membrii fondatori, ├«nscri╚Öi ├«n 2011, apoi, ├«n instan╚Ť─â, ├«n 2012, au (am) fost ├«ntr-un entuziasm pur, s-a f─âcut mult voluntariat, s-a lucrat la elaborarea unei st─âri de emula╚Ťie, de bucurie a candidaturii. Apoi, ├«ncet, ├«ncet, s-au f─âcut acele nuclee ÔÇŁde lucruÔÇŁ, care au generat falsa criz─â. Ulterior, au reu╚Öit aducerea crizei reale. Acum, cine s─â ne scoat─â din impas? Nimeni alta dec├ót doamna Corina ╚śuteu, fost─â ministru ├«n Ministerul Culturii pentru c├óteva luni, destule pentru multe contesta╚Ťii. Nu le reiau, ar fi redundante.

De ce Simona Neumann? De ce s─â plece Simona Neumann? Pentru c─â sunt grupuri ce lucreaz─â intens la schimbarea boardului, ca s─â fie director ÔÇŁcine trebuieÔÇŁ? Pentru c─â sunt ÔÇŁteme de cas─âÔÇŁ de realizat ╚Öi nu se g─âsesc meditatorii potrivi╚Ťi? Pentru c─â este la mod─â, ├«n Rom├ónia, ca dup─â ce unul ÔÇŁprost de bunÔÇŁ s-a dedicat unui proiect, s─â-l umilim, s─â-l ├«ndep─ârt─âm, eventual s─â-l ╚Öi ducem pe vreo insul─â (comuni╚Ötii ├«i ├«nchideau direct, nu mai d─âdeau explica╚Ťii)? ├Ämi amintesc o ╚Öedin╚Ť─â ├«n cadrul Prim─âriei Timi╚Öoara, condus─â de fostul primar, Nicolae Robu, ├«n 2019, av├ónd invita╚Ťi din r├óndul unor persoane ce nu erau (nu sunt) membri ai asocia╚Ťiei, ├«n care Simona Neumann a fost jignit─â cu un limbaj suburban, iar fostul primar a r├ós, p─ârta╚Ö la umilirea public─â. Acum, da, e tare curajos, face liste cu succesele sale, dar uit─â de comportamentul jignitor la adresa celor care l-au sus╚Ťinut ╚Öi apreciat, c├óndva… Uit─â c─â nu a luat atitudine, a╚Öa cum ar fi trebuit s─â fac─â un b─ârbat adev─ârat, un primar demn al unui ora╚Ö ca Timi╚Öoara! R─âul acolo a ├«nceput. ╚śi a continuat cu suirea ├«n copac al ÔÇŁgui╚Ť─âtorilorÔÇŁ f─âr─â ╚Öcoal─â la vreme, incul╚Ťi, imberbi gramatical, iar mai t├órziu, cu formarea ÔÇŁgrupului organizatÔÇŁ pentru o tem─â deschis─â: preluarea asocia╚Ťiei ÔÇŁf─âr─â armeÔÇŁ.

Simona Neumann a conturat o echip─â operativ─â de lucru, dar cei ce nu ╚Ötiu bine structura activit─â╚Ťii omit c─â 80 la sut─â din produc╚Ťie trebuie s─â fie european─â, ╚Öi doar 20 la sut─â local─â ╚Öi na╚Ťional─â. Simona Neumann a muncit pentru asocia╚Ťie nou─â ani, cu multe nop╚Ťi nedormite.

Se spune c─â evreii, atunci c├ónd evit─â un r─âspuns clar, r─âspund unei ├«ntreb─âri cu o alt─â ├«ntrebare. ╚śi ob╚Ťin timp pentru a g├óndi un r─âspuns bun. Cine dore╚Öte schimbarea Simonei Neumann din pozi╚Ťia de conducere a asocia╚Ťiei? Am putea ob╚Ťine un r─âspuns de genul: ÔÇŁCum, nu ╚Öti╚Ťi?ÔÇŁ

Comentarii

comentarii