Acasă Actualitate De ce toată lumea tace?

De ce toată lumea tace?

465
DISTRIBUIȚI

opreaFermierii din Timiş sunt foarte nemulţumiţi, fiindcă autorităţile agricole, dar şi cele guvernamentale tratează cu dezinteres problemele cu care se confruntă agricultura în acest moment.

„Suntem trişti când vedem că această campanie agricolă a trecut neobservată de către mai-marii agriculturii româneşti. Nu se vorbeşte aproape deloc de aceasta şi nu s-a interesat nimeni cât grâu a fost produs şi ce vor face fermierii cu el, cum decurge piaţa şi care este preţul. Se pare că toată lumea tace”, a declarat Nicolae Oprea, secretatul Asociaţiei Producătorilor de Cereale şi Plante Tehnice Timiş.

Cea mai dificilă chestiune o reprezintă preţul extrem de mic la grâu: 0,56 -0,58 lei kilogramul, care nu acoperă cheltuielile, iar dezinteresul procesatorilor şi al depozitarilor este de neînţeles.

„Ceea ce este foarte rău este faptul că depozitarii şi procesatorii care cumpără grâu sunt puţini, iar preţurile sunt în continuare foarte mici, 0,56 -0,58 lei kilogramul. Fermierii sunt nedumeriţi, aşteaptă cu producţia în hambar sau la marginea tarlalei şi fără bani în cont. Nici măcar la acest preţ nu sunt cumpărători”, a subliniat Oprea.

Totuşi, cea mai profitabilă cultură este rapiţa, care s-a vândut şi cu 1,50 lei pe kg, şi orzoaica, care s-a vândut cu 0,83-0,84 lei pe kg.  

Comentarii

comentarii