Acasă Editorial De la 1.000 la 5.000 de lei amendă pentru un şofer care...

De la 1.000 la 5.000 de lei amendă pentru un şofer care transportă persoane în regim de “Ia-mă nene”

457
DISTRIBUIȚI

aurel mihutDSCF9391La ora actuală, legislaţia românească nu prevede dispoziţii pentru sancționarea practicilor ilicite de transport rutier de persoane.
Dar există la ora actuală un proiect de Ordonanţă de urgenţă aflat în dezbatere publică, în care transportul rutier de persoane -“Autostopul” sau “Ia-mă nene”, o metodă de transport des practicată în România şi nu numai, va fi interzis prin lege, deoarece, după cum motivează iniţiatorii proiectului,“persoanele fizice şi juridice care desfăşoară ilicit activităţi de transport persoane afectează negativ activitatea firmelor autorizate de transport persoane şi reduc veniturile la bugetul de stat ca urmare a neplăţii taxelor şi impozitelor aferente activităţilor desfăşurate”.

Ţările în care autostopul se practică în mod curent sunt Ungaria, Belgia, Rusia, Letonia, Lituania, Estonia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Croaţia, Cuba, Danemarca, Islanda, Africa de Sud şi România. În alte ţări cum sunt Italia, Elveţia, Grecia, India, Indonezia, Japonia, Mexic, Coreea de Sud, Spania, Turcia, Mongolia, Finlanda s-ar putea să stai degeaba cu mâna întinsă la “Ia-mă nene”, fiindcă nu va opri nimeni.
Şoferii care vor lua în maşină persoane ce fac autostopul, potrivit proiectului de OUG pentru modificarea articolului 55 din Legea 38/ 2013 riscă să fie amendate cu sume cuprinse între 1.000 şi 5.000 de lei. Pentru că discutăm de un proiect de Ordonanţă de urgenţă aflat în dezbatere publică, s-o spunem pe aia dreaptă, pe care iniţiatorii nu o văd, pentru că nu se află pe locul din care ar putea s-o vadă şi interesul lor este altul. Dăcă eşti pus în situaţia să iei un prieten de pe drum care are aceaşi direcţie de mers cu tine, ce faci? Îl laşi la marginea drumului până trece un taxi, microbuz, care nu opresc nemaiavând locuri?. Sunt oameni care nu au bani de taxiuri, sunt oameni care în lipsa autostopului trebuie să stea pe viscol, ploaie, zăpadă, caniculă, uneori ore în şir în aşteptarea unui autobuz sau taxi. Ce vor face aceştia? Sunt localităţi uitate de lume, unde autobuzul circulă o data pe zi sau deloc, cu ce se deplasează oamenii aceştia dacă au nevoie de o famacie, de un spital, de.., de…  
Pe vremea concediului, a vacanţei, ai  mai luat cu tine în maşină o familie prietenă. De acum înainte, NU! Este interzis! Mai mergeai la pescuit împreună cu prietenii cu o singură maşină? De acum înainte, NU! Este interzis! Ştiu iniţiatorii proiectului că e inuman să treci pe lângă cineva cunoscut, care merge în aceaşi direcţie cu tine, iar tu din maşină să te faci că nu-l vezi?.
Dacă târziu în noapte găseşti un bătrân în stradă sau o femeie cu un copil în braţe ce faci? Îi laşi în stradă? Va trebui să devenim oameni de gheaţă, fără inimă, în interesul cui? Ce urmăriţi domnilor guvernanţi? Ce vreţi să faceţi din naţia română?

Comentarii

comentarii