Acasă Sănătate De la 1 mai 2015, accesul în sistem fără cardul de sănătate,...

De la 1 mai 2015, accesul în sistem fără cardul de sănătate, blocat!

DISTRIBUIȚI

Casa Judeţeană de Asigurări Sociale de Sănătate din Caraş-Severin recomandă tuturor asiguraţilor beneficiari de card electronic de sănătate să-l folosească la medic şi în această perioadă, dar, a atras atenţia luni, într-o conferinţă de presă, Mirela Zeman, director de relaţii contractuale, cu atribuţii temporare la conducerea Casei, de la 1 mai a.c. Cardul devine obligatoriu. Alături de conducerea CJAS s-a aflat şi dr. Dragoş Aureliu Luca, care a subliniat faptul că acest card trebuia introdus demult şi că are numeroase beneficii. Documentul acesta electronic va fi, de fapt, codul de acces spre dosarul electronic de sănătate al pacientului, dar deocamdată el nu conţine decât date personale de identificare. Doar la solicitarea expresă a pacientului, medicul poate introduce şi date despre starea de sănătate. Dosarul electronic de sănătate e următorul proiect al CNAS, nu e încă finalizat, în el operează pentru moment doar medicii de familie dar nu a evoluat în paralel cu eliberarea cardurilor de sănătate. Aceste carduri, arată Mirela Zeman, nu pot fi activate la farmacii, ci prima activare se face la medicul de familie. Cu toate astea, el rămâne permanent la asigurat şi nu trebuie lăsat la medicul de familie sau la alţi furnizori de servicii medicale.  În ţară au fost emise peste 12 milioane de carduri şi la casele de asigurări se mai găsesc cam 600.000.
    „Până la sfârşitul lunii martie, afirmă Mirela Zeman, CNAS va trimite la case un ordin prin care se pot acorda duplicate pentru acei asiguraţi care şi-au pierdut documentele sau li s-au schimbat datele de identificare. Mai trebuie ştiut că cine refuză cardul poate obţine de la noi o  adeverinţă valabilă trei luni. Cardul se blochează în cazul în care codul pin e introdus greşit de cinci ori dar CJAS va utiliza aparatură de deblocare, în astfel de cazuri.”
    Potrivit directorului de relaţii contractuale, în Caraş-Severin urma să fie distribuite 210.000 de carduri, din care au mai rămas de ridicat 20.788., de la medicii de familie. 1197 de carduri s-au ridicat, personal, de către asiguraţi, de la CJAS. 51 de cărăşeni nu au dorit să ridice cardul electronic de sănătate. 

Comentarii

comentarii