Acasă Economic De la 1 martie, indemnizația de șomaj creşte cu 73 de lei....

De la 1 martie, indemnizația de șomaj creşte cu 73 de lei. În Timiș, vor fi peste 1.200 de beneficiari

DISTRIBUIȚI

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Timiș atenționează că baza de calcul a indemnizației de șomaj și a altor măsuri de stimulare a ocupării forței de muncă oferite de ANOFM se majorează de la 1 martie.

În județul Timiș, vor fi peste 1.200 de beneficiari.

Bănățeanul Marcel Miclău, secretarul general al ANOFM, a explicat că agenția aplică măsuri de stimulare a ocupării forței de muncă și de creștere a gradului de ocupare a forței de muncă în conformitate cu prevederile Legii nr. 76/2002, privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă.

Conform prevederilor Legii nr. 225 din 26 iulie 2021, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, Indicatorul Social de Referință (ISR) se majorează, în luna martie a fiecărui an, cu rata medie anuală a inflației, indicator definitive comunicat de Institutul Național de Statistică (INS).

În acest sens, indemnizația de șomaj și celelalte drepturi stabilite prin Legea nr.76/2002, cu excepția celor prevăzute la art.72-75 și 80, care se raportează la Indicatorul Social de Referință (ISR) vor crește de la 1 martie 2023, ca urmare a majorării acestui indicator, cu 13,8%, de la 525,5 lei la 598 lei

Indemnizaţia de şomaj precum şi alte măsuri de stimulare a ocupării forţei de muncă aplicate de ANOFM se vor majora astfel:

1.Indemnizația de șomaj va creşte cu 73 de lei lunar pentru fiecare persoană (valoarea ISR în vigoare la data stabilirii acestuia, la care se adaugă, după caz, o sumă calculată prin aplicarea, asupra mediei veniturilor care constituie baza de calcul al indemnizaţiei de şomaj pe ultimele 12 luni în care s-a realizat stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare).

2.Indemnizaţia de şomaj acordată absolvenţilor instituţiilor de invăţământ și absolvenţilor şcolilor special pentru persoane cu handicap (50% din valoarea ISR, în vigoare la data stabilirii acesteia) – creştere de la 262 lei la 299 lei lunar.

3.Prima de inserţie acordată absolvenţiilor instituţiilor de învăţământ şi absolvenţii şcolilor speciale, în vârstă de minimum 16 ani, care, în termen de 60 de zile de la absolvire, se înregistrează la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă şi se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni (de 3 ori valoarea ISR în vigoare la data încadrării) – creștere de la 1.576 lei la 1.794 lei.

4.Subvenția acordată angajatorilor care încadrează tineri cu risc de marginalizare social şi care beneficiază de acompaniament social personalizat în baza unui contract de solidaritate (o sumă egală cu salariul de bază stabilit la data angajării tinerilor, dar nu mai mult de patru ori valoarea ISR, în vigoare la data încadrării în muncă, până la expirarea duratei contractului de solidaritate) – creșterea subvenției lunare, pentru fiecare persoană încadrată, va fi de la maximum 2.102 lei la maximum 2.302 lei.

5.Stimulentul financiar lunar acordat angajatorilor care încadrează în muncă elevi şi studenţi pe perioada vacanţelor (50% din valoarea ISR în vigoare) – creșterea subvenției lunare, pentru fiecare persoană încadrată, va fi de la 262 lei la 299 lei.

De asemenea, în privința efortului bugetar, acesta poate fi aproximat la 128 mil lei, însă aceasta este doar o estimare ținând cont numai de datele administrative existente și previziunile pentru anul 2023, fără a lua în calcul dinamica numărului de beneficiari. Precizăm că această majorare se aplică de la 1 martie și pentru persoanele ale căror drepturi au fost stabilite anterior acestei date.= – a concluzionat Marcel Miclău, luni 27 februarie 2023.

 

 

Comentarii

comentarii