Acasă Actualitate De la fermă, la furculiță! Akademica Market, magazinul de produse agroalimentare locale,...

De la fermă, la furculiță! Akademica Market, magazinul de produse agroalimentare locale, inaugurat USV Timișoara

DISTRIBUIȚI

De la fermă, la furculiță! Aceste este principiul recomandat de Uniunea Europeană pe care Universitatea de Științele Vieții Regele Mihai I al României Timișoara l-a aplicat atunci când a deschis magazinul de produse agroalimentare locale Akademica Market.

Astfel, joi 6 aprilie, magazinul a fost deschis, în cadrul Stațiunii Didactice, împreună cu Akademikafood, cu sprijinul celor 6 facultăți din cadrul USV, iar adresa se află pe drumul ce leagă calea Torontalului de calea Aradului.

Rectorul Cosmin Popescu a explicat: “Am vrut să respectăm principiul dorit de Uniunea Europeană intitulat “Din fermă direct pe masa consumatorului” ( Farm to fork – De la fermă, la furculiță). Am vrut să arătăm că se poate pune în aplicare un asemenea principiu modern, deschizând  o băcănie cu produse agroalimentare locale, proaspete, venite direct de la producătorii autohtoni din regiunea Banatului”.

Multe dintre produse provin din fermele Universității de Științele Vieții, fie că vorbim din zona de lactate, panificație sau legume. Alte multe produse sunt din fermele producătorilor locali din județele Timiș, Caraș Severin și Hunedoara. În magazin există și produse sub marca brandului “Produs în Banat”.

Există și alimente aduse de fermierii colaboratori ai universității unde specialiștii USV au intervenit cu rețete. Universitatea este prezentă și în zona de promovare și de certificare, prin care Universitatea Științele Vieții arată că produsele sunt autentice locale.

“Astfel vrem să prezentăm un mesaj foarte clar:  Universitate de Științele Vieții susține și sprijină agricultura românească, susține producătorii locali și în direcția educării și informării populației pentru a ști să aleagă și să consume produsele locale autentice de calitate provenite de la producătorii locali din zona Banat. Pe etichetele produselor se află toate informațiile cu privire la produs și proveniența sa și calitățile specifice. Astfel, consumatorul, populația să știe exact ceea ce consumă. Pe viitor cetățenii își vor putea comanda produsele dorite și le vor primi acasă”, a mai spus rectorul.

Magazinul oferă 150 de categorii de produse din lapte și din carne, legume fructe, paste făinoase, gemuri, sucuri naturale, miere, precum și pește care provine din crescătoria universității, dar și vinuri.  Programul băcăniei este de la 8:00 la 17:00.

În încheiere rectorul Popescu a spus: “Vreau să mulțumesc tuturor celor care s- au implicat pentru a reuși să deschidem acest magazin. Dovadă că, dacă se lucrează în echipă, se pot reuși multe proiecte bune. Mulțumesc Consiliul de Administrație, mulțumesc colegilor din Senat, care au susținut proiectul, mulțumesc celor șase facultăți, decan, prodecan, director de departament și colegilor din facultăți care s-au implicat în activitate de producție, procesare, ambalare, de marketing și de imagine.

Noi discutăm de mai mult timp, iar Stațiunea Didactică a mers în această direcție, să închidem cercul de la producător, la consumator, zona de materiei primă, procesare, prelucrare, ambalare, apoi alimentul să  ajungă pe masa  consumatorului local.

Astfel, să închidem cercul, să fie un traseu scurt și să fie închis. Acesta este scopul acestui magazin. Este un concept european la care noi ținem foarte mult și pe care am reușit să-l punem în practică”, a concluzionat prof.univ.dr. Cosmin Popescu, rectorul Universității de Științele Vieții Regele Mihai I al României Timișoara.

Comentarii

comentarii