Acasă Actualitate De la Timișoara, ministrul Chesnoiu se adresează celor din agrobusiness: Producția agricolă...

De la Timișoara, ministrul Chesnoiu se adresează celor din agrobusiness: Producția agricolă din România trebuie procesată pentru a aduce valoare adăugată mare

DISTRIBUIȚI

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, le cere celor din agrobusiness să nu aleagă varianta exportului materiilor prime, a producției agricole, ci să aleagă varianta procesării producției agricole, pentru a putea aduce valoare adăugată rezultatelor muncii lor. În sprijinul afirmațiilor sale, ministrul vorbește despre piața uleiului, unde cererea este mare, iar oferta redusă.

”Acesta este fundamentul acelui Program de susţinere a procesării şi de stimulare a procesării materiilor prime. România produce într-un an agricol bun, cum a fost anul trecut, 3.000.000 de tone de seminţe de floarea soarelui. Necesarul nostru de consum pentru ulei rafinat este asigurat din 1.200.000 de tone. Pe piaţa globală vedem că nevoie de ulei de floarea soarelui este tot mai mare, Indonezia a luat decizia de a stopa exportul de ulei de palmier, deci predicţiile de viitor sunt de creştere a necesarului de ulei de floarea soarelui. Este evident că o astfel de soluţie pe o piaţă deschisă pe care producătorii şi procesatorii români de ulei floarea soarelui o pot câştiga trebuie să vină inclusiv prin stimularea din partea statului şi toate programele pe care le elaborăm la nivelul Ministerului Agriculturii se fac împreună cu fermierii, cu procesatorii, cu beneficiarii programelor noastre de studii”, a anunțat, la Timișoara, Chesnoiu.

Pentru a se realiza cu succes această procesare a materiilor prime e nevoie de unități industriale de mari dimensiuni, nu de unele mici.

Comentarii

comentarii