Acasă Actualitate De la Timişoara, ministrul Muncii avertizează: Verificaţi dacă azilul de bătrâni este...

De la Timişoara, ministrul Muncii avertizează: Verificaţi dacă azilul de bătrâni este acreditat!

DISTRIBUIȚI

După ce în judeţul Timiş a fost descoperit azilul groazei, la Liebling, unde bătrânii internaţi erau ţinuţi în condiţii inumane, în mizerie, cu mucegai pe pereţi, cu spaţii de gătit pline de tot ceea ce poate fi mai groaznic, cu veselă şi tacâmuri din care nici animalele nu sunt hrănite, cu lenjerie infectă, fără niciun medicament dat pentru suferinţele celor internaţi PE BANI!!!, ministrul Muncii le-a adresat un avertisment aparţinătorilor: “Verificaţi dacă azilul este acreditat!”.

“Acela era un cămin privat, neacreditat de Ministerul Muncii, iar inspecţia socială a închis şi a sesizat organele abilitate legat de tot ceea ce se întâmplă acolo. Dar mai este un aspect, pentru că acele persoane au şi aparţinători. Cred că atunci când duci o persoană din familie într-un anumit loc şi o cazezi acolo, trebuie să te informezi foarte bine unde o laşi. Tot ce înseamnă instituţie de stat acreditată în România este pe site-ul Ministerului Muncii, de unde ne informăm dacă este sau nu acreditat. Cred că astfel de lucruri nu trebuie să se întâmple, pentru că legislaţie există, dar dacă se întâmplă, tot legislaţia trebuie aplicată de instituţiile abilitate”, a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi.

În altă ordine de idei, ministrul a încercat să liniştească apele şi să clarifice lucrurile privind plata persoanelor cu handicap şi a aparţinătorilor acestora,

dând asigurări că tot ministerul se va ocupa de aceştia.

“Plata însoţitorilor şi a asistenţilor personali ai persoanelor cu dizabilităţi era la primării începând cu anul 2000, cu o centralizare prin Ministerul Muncii şi transferul acestei centralizări către Ministerul Finanţelor, care finanţa unităţile administrativ teritoriale. Am considerat că această birocraţie trebuie închisă, transferând şi sumele către primăriile din România. S-au luat măsuri în cascadă pentru echilibrarea bugetelor primăriilor, astfel încât să nu fie niciun fel de sincopă. Este primul an în care tot impozitul pe venit rămâne autorităţilor publice locale, nu se mai ia nimic la nivel central, iar echilibrările din cotele TVA, dacă anul trecut au fost în valoare de cinci miliarde, anul acesta sunt în valoare de 11 miliarde”, a detaliat ministrul.

El a dat asigurări că dacă vor apărea probleme la o primărie, deşi nu crede, ministerul va interveni cu echilibrare de la bugetul consolidat, chiar din fondul de rezervă al guvernului.

Ministrul a considerat că a fost vorba despre o “dezinformare” prin care “persoanele cu dizabilităţi au fost folosite nepermis de mult în scop politic”.

Comentarii

comentarii