Acasă Sănătate De la Timișoara răsună strigătul de disperare al celor 500.000 de românce...

De la Timișoara răsună strigătul de disperare al celor 500.000 de românce bolnave de endometrioză

DISTRIBUIȚI

Aproximativ 400.000 -500.000 de românce, dintre care 10% se află în stare gravă, suferă de una dintre cele mai teribile boli ginecologice: endometrioză, care de fapt nu se mai vindecă niciodată și toată viața trebuie să existe o relație foarte strânsă dintre medic și pacientă.

Dr. Voicu Simedrea – medic primar obstetrică – ginecologie, specializare în chirurgia și tratamentul endometriozei, fondatorul centrului de excelență EndoInstitute Timișoara – a atras atenția, vineri 20 septembrie, că această boală reprezintă o problemă de sănătate publică, de aceea Ministerul Sănătății trebuie să o ia foarte în serios, nu să o trateze cu indiferență, așa cum o face în acest moment.

Tratarea endometriozei la cele aproximativ 500.000 de românce generează costuri uriașe, fiindcă aceste paciente ajung chiar să nu mai poată avea un loc de muncă și, de cele mai multe ori, căsniciile se destramă, din cauza acestei teribile maladii. În premieră, la conferință au participat și paciente.

”Endomietrioza e o boală cronică, iar relația medic pacient trebuie să fie foarte apropiată și se întinde pe o perioadă foarte lungă de timp”, a spus dr. Voicu Simedria.

În cadrul Zilelor Spitalului Premier din Timișoara, are loc prima conferință internațională din România, dedicată pacientelor cu endometrioză: “Endometrioza – Abordări terapeutice și de diagnostic. Actualitate și Perspective”, organizată în parteneriat cu Asociația Eu și Endometrioza, condusă de Clarisa Iordache, la Centrul Regional de Afaceri CRAF Timișoara, în perioada 20 -22 septembrie 2019.

Evenimentul face parte din seria conferințelor medicale organizate pentru informarea pacientelor din România fiind, de altfel, prima conferință internațională de acest gen, dedicată femeilor suferinde de la noi din țară.

În același timp se desfășoară și “Timisoara International Knee and Arthoscopy Course”, la care participă peste 50 de medici chirurgi ortopezi.

La cele două conferințe sunt invitați speakeri din România, dar și de pe plan internațional, specialiști de renume pe plan mondial.

Dr. Ceana Nezhat, S.U.A – medic primar chirurgie ginecologică, fondator al Nezhat Medical Center din Atlanta, specializare în tratamentul chirurgical minim invaziv al endometriozei severe a diferitelor organe, specialist în infertilitate, precum și în reconstrucție urologică și pelviană.

Prof. dr. Gernot Hudelist, Austria – medic primar obstetrică ginecologie, specialist în diagnosticul și terapia endometriozei, fibroamelor și bolilor ovariene, chirurgia tumorilor ginecologie și îngrijire prenatală.

Dr. Attila Bokor, Ungaria – medic primar obstetrică – ginecologie, specializare în diagnosticul semi invaziv al endometriozei, chirurgie ginecologică oncologică și îngrijire prenatală, doctor în medicină.

Dr. Voicu Simedrea, România – medic primar obstetrică – ginecologie, specializare în chirurgia și tratamentul endometriozei, fondator EndoInstitute Timișoara. 

Dr. Radu Maftei, România – medic specialist obstetrică ginecologie, specializare în tratamentul endometriozei și F.I.V. sub diagnostic de endometrioză.

Dr. Denisa Tișea, România – medic specialist radiologie imagistică, specializare în imagistica pentru endometrioză. 
Ioana Elena Petcu, România – nutriționist, Women’s Health Coach, Specialist Detox, consilier suplimente și practician masaj de fertilitate.

Prof. univ. dr. Radu Prejbeanu, medic chirurg specialist în ortopedie, managerul Spitalului Premier Timișoara.

Prof. dr. Cătălin Copăescu a atenționat că endometrioza implică multidisciplinaritate. Mai mulți medici de diferite specialități trebuie să se implice pentru a trata un caz cu succes: ginecologi, urologi, chirurgi, medici nutriționiști etc.

De aceea conferința are un rol educativ pentru toți care se află la eveniment. Sunt tineri medici care află foarte multe de la specialiști de anvergură mondială. La Timișoara se află singurul centru de excelență în tratarea endometriozei din zona de vest condus de dr. Voicu Simedria. 

”Am făcut un memoriu fundamentat de 70 de pagini prin care cerem ca Ministerul Sănătății să recunoască endometrioza ca o boală cronică. Am cerut și un program național prin care pacientele să fie sprijinite în mod concret să se trateze cu succes, fiindcă tratamentul este costisitor.

Mi s-au acordat trei minute la minister să prezint materialul. Aștept de un an și jumătate un răspuns oficial din partea Ministerului Sănătății, dar nu mi-a parvenit. Am încurajat și asociația pacientelor să depună un memoriu la minister”, a atenționat dr. Simedria.

Clarisa Iordache a atras atenția, vineri, de la Timișoara, că de fapt, numărul real al româncelor suferinde de endometrioză este mult mai mare de 500.000, fiindcă nu există o statistică realizată de Ministerul Sănătății. Cifra este constatată, în raport cu numărul de bolnave existente în Ungaria.

Prof. dr. Radu Prejbeanu, managerul Spitalului Premier Timișoara, a explicată că unitatea medicală s-a transformat dintr-un spital de obstetrică și ginecologie într-un spital cu mai multe specialități chirurgicale: ortopedie, chirurgie spinală, chirurgie generală, urologie și chirurgie plastică.

O parte a programului Zilelor Spitalului Premier 2019 este dedicată ginecologiei și obstetricei și o parte este dedicată ortopediei, respectiv chirurgiei genunchiului. Cu acest prilej au loc prezentări și cursuri efectuate de medici chirurgi din mai multe țări, dar și demonstrații chirurgicale prezentate în direct.

Comentarii

comentarii