Acasă Actualitate De la vieţuitor la Mânăstirea Hodoş-Bodrog, la Episcop al Caransebeşului

De la vieţuitor la Mânăstirea Hodoş-Bodrog, la Episcop al Caransebeşului

426
DISTRIBUIȚI

La propunerea ÎPSS Nicolae, Mitropolitul Banatului, PS Lucian a fost ales Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, cu titlul "Lugojanul", în septembrie 2000.
În urmă cu patru ani, la data de 26 februarie 2006, la Catedrala Episcopală "Sf. Mare Mucenic Gheorghe" din Caransebeş, Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian (foto) a fost întronizat în scaunul de Chiriarh al Episcopiei Caransebeşului.  Sf. Liturghie a fost oficiată de un sobor de Ierarhi, preoţi şi diaconi, în frunte cu ÎPSS Nicolae, Mitropolitul Banatului. La ceremonia de întronizare, pe lângă ierarhi, monahi şi preoţi, au luat parte autorităţi centrale şi locale, reprezetanţi ai celorlalte culte şi un număr mare de credincioşi, atât din Episcopia Caransebeşului, cât şi din Arhiepiscopia Timişoarei. Cu acest prilej, Permanenţa Consiliului Eparhial, clerul şi credincioşii Episcopiei Caransebeşului urează Preasfinţitului Părinte Episcop Lucian ani buni cu sănătate şi rodnică slujire în demnitatea de Întâistătător al istoricei Episcopii a Caransebeşului.

Născut în Arad

PS Lucian este al IX lea Episcop al Caransebeşului şi îi urmează Înaltpreasfinţitului Părinte Laurenţiu, actualul Mitropolit al Ardealului.
Preasfinţitul Părinte Lucian Mic s-a născut la 9 septembrie 1970, în municipiul Arad. Între anii 1977-1987, a absolvit şcoala primară din Arad, iar între anii 1987-1992, urmează cursurile Seminarului Teologic Liceal "Episcop Ioan Popasu" din Caransebeş. În anul 1992, a susţinut examenul de admitere la Facultatea de Teologie, secţia Pastorală, din cadrul Universităţii "Aurel Vlaicu" din Arad, pe care a absolvit-o în anul 1996, susţinând licenţa la disciplina Pastorală cu titlul: "Limonariul lui Ioan Moshu – Studiu patristic". Din anul 2001 s-a înscris la cursurile de doctorat la Facultatea de Teologie din Oradea, iar în anul 2009, la cursurile de doctorat ale Facultăţii de Teologie din Craiova. În 1990, a intrat ca vieţuitor la Mânăstirea Hodoş-Bodrog, din judeţul Arad, iar în 1991, a fost tuns în rasoforie. În anul 1992, a fost hirotonit diacon, iar apoi preot, pe seama Mănăstirii Hodoş Bodrog. Rămâne la Mânăstirea Hodoş-Bodrog până în anul 1994, când a fost transferat de către ÎPSS Nicolae, Mitropolitul Banatului, pe post de preot slujitor la Catedrala Mitropolitană din Timişoara.

Hirotonit întru arhiereu, la Catedrala Mitropolitană din Timişoara

Mai târziu, a fost numit stareţ al Mânăstirii "Izvorul Miron " Româneşti din judeţul Timiş, de către ÎPSS Nicolae. În anul 1998, a fost tuns în monahism, cu numele Lucian, la Mănăstirea "Izvorul Miron " Româneşti. În anul următor, a fost hirotesit Protosinghel şi numit Exarh al mânăstirilor din Arhiepiscopia Timişoarei, iar în ianuarie 2000, a fost hirotesit Arhimandrit. În septembrie 2000, la propunerea Înaltpreasfinţitului Părinte Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului, a fost ales Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, cu titlul "Lugojanul", iar la data de de 1 octombrie 2000 a fost hirotonit întru arhiereu, la Catedrala Mitropolitană din Timişoara. Odată cu vacantarea scaunului episcopal de la Caransebeş, prin numirea în funcţia de Arhiepiscop al Sibiului şi Mitropolit al Ardealului a Preasfinţitului Părinte Dr. Laurenţiu Streza, în 8 februarie 2006 a fost ales Episcop al Caransebeşului, iar în 26 februarie a fost instalat ca Episcop al Caransebeşului în catedrala Episcopală „Sf. Mare Mucenic Gheorghe” din Caransebeş.

Comentarii

comentarii